Hopp til innhold

Batman: The Dark Knight Returns

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Batman: The Dark Knight Returns (på norsk Batman: Nattens ridder) er en tegneserie-roman av Frank Miller.

Serien ble opprinnelig utgitt som en fire hefters miniserie i 1986 (på norsk i 1987) og regnes som noe av det ypperste av superhelt-serier fra 1980-årene. Serien ble tusjet av Klaus Janson og farvelagt av Lynn Varley. I The Dark Knight Returns møter vi en middelaldrende Bruce Wayne som gjenopptar sitt alter ego som Batman etter en ti års "pensjonisttilværelse".

I 2001/2002 kom en oppfølger kalt Batman: The Dark Knight Strikes Again, men denne ble ikke på langt nær den samme suksessen som forgjengeren.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien er lagt til en dystopisk versjon av Gotham City i 1986. Bruce Wayne er nå 55 år gammel, og hadde gitt opp rollen som Batman 10 år før dette. Kriminalitet og vold florerer over hele byen, og en gjeng som kaller seg The Mutants har begynt å terrorisere innbyggerne over hele byen. Men etter å ha sett nyhetsreportasjer om mutantenes forbrytelser, bestemmer Wayne seg for å gå tilbake til rollen som Batman. På sin første natt som Batman stopper han en rekke overgrep – inkludert et angrep på to unge kvinner, Carrie Kelley og venninnen hennes Michelle. Samtidig som han forhindrer et væpnet ran, oppdager Batman at mange kriminelle arbeider for Harvey Dent. Tidligere kjent som Two-Face, gjennomgikk Dent omfattende terapi og plastisk kirurgi før han forsvant. Batman informerer kommissær Jim Gordon, som snart skal pensjonere seg, om at Harvey Dent sannsynligvis planlegger et større opplegg.

Kort tid senere kunngjør Dent sine intensjoner om å true hele Gotham med en bombe, og krever løsepenger for å ikke gjennomføre planene sine. Inspirert av Batman kjøper Carrie Kelley et kostyme, og begynner å lete etter ham. Batman angriper mutantene med sin Batmobile. Men lederen for mutantene driver ham til en hånd-til-hånd-kamp. Men Batman, på grunn av sin høye alder og et tiår med fysisk inaktivitet, blir slått ned og nesten drept. Kelley skaper en avledning, som lar henne og Batman komme seg tilbake til Bat- Cave, hvor Waynes butler Alfred Pennyworth tar hånd om sårene hans. Wayne er imponert over tapperheten hennes og bestemmer seg for å gjøre Kelley til sin nye protege. Batman beseirer deretter mutant-lederen strategisk i en kamp omgitt av alle de andre mutantene.

Etter å ha blitt vitne til Batman beseire lederen deres, oppløser noen av mutantene seg opp i mindre gjenger. En av disse gjengene omdøper seg selv til «Sons of the Batman» og bruker overdreven vold mot andre kriminelle. I mellomtiden, ved Det hvite hus, diskuterer Supermann og president Ronald Reagan hendelsene som finner sted i Gotham - hvor sistnevnte antyder at Batman kanskje må arresteres. Etter at Gordon pensjonerer seg, etterfølges han som kommissær av kaptein Ellen Yindel. Men han erklærer Batman som en ettersøkt kriminell. Batmans retur stimulerer også hans aller største fiende, Jokeren, til å våkne fra sin katatoni ved mental-institusjonen Arkham Asylum. Joker manipulerer de som holder ham fanget, for å la ham delta på et talkshow på TV. Hvor han myrder alle sammen med en gift, før han stikker av. Men den amerikanske regjeringen beordrer Supermann å ta hånd om Batman.