Basse-Terre-øya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Basse-Terre-øya må ikke forveksles med Basse-Terre som er en kommune og hovedstaden på Guadeloupe eller Basseterre som er hovedstad på øya St. Kitts.
Øya Basse-Terre, bilde fra satellitt, september 1994

Basse-Terre-øya (Fransk: île de Basse-Terre or île de la Basse-Terre) er en øy i den franske regionen Guadeloupe. Øya er den ene av de to største øyene som utgjør Guadeloupe. Øya har ca. 175 000 innbyggere. Byen Basse-Terre er den administrative senteret i regionen Guadeloupe. Byen ble grunnlagt i 1643, oppe i fjellene på øya. Byen har 12 410 innbyggere i selve kommunen, og hele 44 863 innbyggere i hele Basse-Terre-området. Øya Basse-Terre er del av De små Antiller.

Klima[rediger | rediger kilde]

Selv om regn er vanskelig å måle på kortvarige regnfall, lister Guinness rekordbok 2005 Basse-Terre som den plassen med den mest intense regnskuren på en kort periode, målt med moderne metoder. 26. november 1970 falt det 38 mm regn på et minutt.

Geografi[rediger | rediger kilde]

La Grande Soufrière, som er det høyeste fjellet på de Nedre Antillene, ligger på denne øya. Det er 1 467 m høyt. Det er også en aktiv vulkan.