Barnefordeling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Barnefordeling er et tema etter skilsmisse mellom et ektepar/samboerpar med barn, hvor barnet skal bosette seg fast hos begge eller den ene av partene.

Barneloven (bl.) § 30 definerer innholdet i foreldreansvaret og er formulert som en prinsipperklæring om barnets rett til omsorg og kjærlighet, og foreldrenes rettigheter og plikter i forhold til barnets oppvekst og oppdragelse. Foreldreansvaret har i utgangspunktet ingen ting med hvem barnet bor hos.

Gifte foreldre har delt foreldrerett som videreføres ved eventuell skilsmisse. Begge foreldre har lik rett og ansvar for den daglige omsorgen for barn, men ved skilsmisse har det tradisjonelt vært vanligst at den ene av foreldrene overtar dette alene mens den andre får samværsrett. I dag er det i økende grad vanlig med delt omsorg, det vil si at felles barn bor fast hos begge foreldre etter samlivsbrudd. Ved uenighet mellom foreldrene bringes saken inn for retten, og det oppnevnes ofte en sakkyndig psykolog som skal utrede og gi retten råd om spørsmål omkring daglig omsorg og samværsrett.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]