Barnas datamaskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
$100 laptop.

Barnas datamaskin, også kjent som $100 Laptop, skal være en rimelig bærbar datamaskin ment for å distribueres til barn over hele verden, spesielt til dem i fattige land, for å skaffe dem tilgang til kunnskap og moderne former for undervisning. Datamaskinen blir utviklet av organisasjonen One Laptop per Child (OLPC). OLPC er fra USA og er en ideell organisasjon stiftet av medlemmer av MIT Media Lab. MIT Media Lab designer, produserer og distribuerer datamaskinene.

Den enkle og lite energikrevende datamaskinen vil ikke inneholde en harddisk og vil bruke Linux som operativsystem. Den har trådløst nett, og kan også fungere som aksesspunkt. Dette lar maskiner som er innen hverandres rekkevidde danne kjeder og nettverk for lett overføring av informasjon mellom dem.

Datamaskinene vil bli solgt til landets regjering og videre utlevert til barn via skolen med et utgangspunkt på en datamaskin per barn. Prisen i dag er på omtrent $135-140 amerikanske dollar, og målet er å nå $100 merket innen 2008. Ett tusen fungerende prototyper ble presentert i 2006 og det endelige produktet ventes å være i full produksjon i midten av 2007.

Prissetting[rediger | rediger kilde]

Prosjektet siktet etter en pris på 100 amerikanske dollar. I mai 2006 kunngjorde Negroponte under Red Hats årlige samling følgende: «Det er en flytende pris. Vi er en idell organisasjon. Vi har et mål på $100 innen 2008, men mest sannsynlig vil det være $135, kanskje $140. Det er en startpris, det vi må gjøre er å selge datamaskinen billigere og billigere for hver utgivelse – vi lover at prisen vil synke.»

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Datamaskinen vil være Linux-basert og ha fargeskjerm. Den vil bruke en flat LCD-skjem, men senere generasjoner vil kanskje benyttes seg av elektronisk papir som for eksempel e-ink. Datamaskinen vil være enkel, bruke minimalt med strøm, være Wi-Fi- og VoIP- avbruddssikker, og ha et touch-pad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata