Barbican

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
En del av Barbican, med leiligheter og kafeer
Shakespeare Tower, en av høyblokkene

Barbican (fra middelalderlatin barbecana, «portfestning») er et boligområde i City of London. Området har fått navn etter en festning som stod her i middelalderen, og som ble revet i 1267.

På 1500- og 1600-tallet var Barbican blitt et fasjonabelt boligområde; både William Shakespeare og John Milton skal ha bodd her. I løpet av 1800-tallet forfalt området, folk flytta ut og Barbican forandra karakter til et sted for fillehandlere og annen småindustri.

Under andre verdenskrig ble Barbican totalt ødelagt av bomber, og området lå nesten ubrukt til slutten av 1950-tallet. Da vedtok myndighetene at området skulle bebygges med boliger, og et storstilt byggearbeid ble satt i gang som varte til ut på 1970-tallet.

Arkitektene Chamberlin Powell and Bon tegna et anlegg i tidas brutalistiske stil, med geometriske former, bygningselementer i ubehandla betong og dypt profilerte fasadeoverflater. Noen av blokkene hører til de høyeste boligblokkene i Europa. Området er bilfritt, og mangler helt tradisjonelle gater og kvartalsstruktur. I alt har Barbican over 2000 leiligheter. Barbican ble møtt med avskyreaksjoner fra londonere flest. Likevel har ikke Barbican forfalt til moderne slum, slik mange liknende prosjekter i europeiske og amerikanske storbyer har; det bebos av relativt velstående mennesker, og har i åras løp blitt mer akseptert. Én grunn til Barbicans ry er nok at det er forsynt med et par velansette kulturinstitusjoner – Barbican Arts Centre og Londons bymuseum Museum of London.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Barbican Estate – bilder, video eller lyd