Barada

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Barada i Damaskus, april 2009.

Barada (arabisk بردى Baradá; gresk Χρυσορρόα, Khrysorrhoas) er den største elven som renner gjennom Damaskus, hovedstaden i Syria. Den renner gjennom kilden ‘Ayn Fījah (عين فيجة), omkring 27 km nordvest for Damaskus i Anti-Libanon-fjellene, men dens kilde er Baradasjøen, som ligger ca 8 km fra Zabadani. Barada renner gjennom et bratt smalt elvegjel kalt «Rabwe» før den renner inn i Damaskus, der den deler seg i syv forgreninger og gir vann til oasen Ghouta (الغوطة).

Navnet 'Barada' tror man kommer fra 'barid', som betyr 'kald'. Det gammelgreske navnet betyr gylden elv.

Barada i 1868
Barada omkring 1930

Gjennom det tørre platået øst for Damaskus er det oaser og elver som munner ut i myrområder og små vantn som gir området nok vann til å holde seg frodig. De viktigste av disse er Barada, en elv som utspringer fra Anti-Libanonfjellene og forsvinner ut i ørkenen. Barada skaper Al Ghutah-oasen som Damaskus er bygd innenfor. Dette frodige området som dekker 370 kvadratkilometer har gjort det mulig for Damaskus å trives siden antikken. Fra midten av 1980-årene og fremover har Al Ghutah-oasen gradvis erodert bort på grunn av utbygging av forstader og lettindustri.

Elven har blitt rammet av alvorlige flommer de siste tiårene, hovedsakelig på grunn av mindre nedbør enn før og økt bosetting i området. Den er også rammet av alvorlig forurensing, særlig om sommeren når elven nesten ikke flyter og det er lite vann i elveområdet.

Barada er identifisert som Abana (hebraisk: אבנה) som er den viktigste av to elver i Damaskus og er nevnt i Kongebøkene (2. Kong 5,12), i fortellingen om den syriske øverstkommanderende Naaman.

Barada er også et etternavn i Syria, Egypt, Marokko, USA, Israel, Argentina og Frankrike, og et kjent ølmerke i Syria.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Nevnte sted i Andre kongebok