Naaman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elisja nekter å ta i mot Naamans gaver. Maleri av Pieter de Grebber.
Rikene Aram-Damaskus der Naaman var militær leder, og Israel der Joram var konge.

Naaman (hebraisk: נַעֲמָן «vennlighet, behag») var øverstkommanderende over den arameiske kong Bar Hadad IIs arméer, trolig på samme tid som den israelske kong Joram regjerte. Han skildres i Andre Kongebok 5. kapittel i Det gamle testamente. Ifølge fortellingen der var han syk med spedalskhet.[1]

Det fortelles om en begivenhet på 800-tallet f.Kr.

Da den hebraiske slavepiken som ventet på hans hustru fortalte for henne om en profet i Samaria som kunne helbrede hennes befalingsmann fikk han et brev fra Bar Hadad og sendte det videre til Joram. Kongen av Israel mistenkte at det forelå en ond plan mot ham og rev i stykker sine klær. Profeten Elisja hørte om dette og sendte bud etter Naaman. Han ble helbredet fra spedalskhet ved å dyppe seg syv ganger i Jordanfloden:

«Elisja sendte et bud ut til ham og sa: «Gå og vask deg sju ganger i Jordan! Så skal kroppen din bli frisk og du bli ren.» (2 Kong. 5,10).[2]

Etter dette begynte Naaman å tro på Gud, og slutter å ære gudebildet Rimmon. Han vil aldri mer bære fram brennoffer og slaktoffer til andre guder, bare til Herren (2. Kong 5,17). Elisja tilbakeviste Naamans takkegaver dor helbredelsen, men sendte Naaman avsted med sin velsignelse.

Septuaginta, den greske oversetteøse av Det gamle testamente, benytter her for «å vaske»' ordet baptizein, som senere i Det nye testamente - som ble skrevet på gresk - betegner den kristne dåp, og også assosieres med elven Jordan. Dermed ble det vanlig blant de kristne å forstå Naamans bad i elven som en typologisk foregripelse av dåpen av hedningefolkene.

Naaman hadde likevel ett problem: Han var i en tjenestesituasjon som gjorde at han tilsynes hyllet falske guder. Profeten Elisja lot dette passere:

Men én ting må Herren tilgi meg: 'Når min herre, kongen, går inn i Rimmons tempel for å kaste seg ned og tilbe der og han støtter seg på min hånd, så jeg også må kaste meg ned der i Rimmons tempel, da må Herren tilgi meg dette.' Elisja svarte: 'Gå i fred!'».[3]

Naaman nevnes også i Lukasevangeliet 4,27 som «syreren Naaman» (gresk: Ναιμὰν ὁ Σύρος).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ En infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Mycobacterium leprae. Bibelen nevner spedalskhet flere ganger, men det er tvilsomt at det alltid er den samme sykdommen det siktes til. Spedalskhet som man forstår det i dag kan ikke være det samme som den sykdom som beskrives i 2. Kongebok; den kom ikke til det gamle Israel inntil Aleksander den store kom tilbake fra sitt felttog til India midt på 300-tallet f.Kr.
  2. ^ Nettbibelen, 2 Kong 5,10
  3. ^ Nettbibelen, 2 Kong 5,18-19

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • D. W. Baker: Naaman. In: Das Große Bibellexikon. Bd. 2, R. Brockhaus, Wuppertal 1988, S. 1010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]