Bank i bordet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Bank i bordet»

Bank i bordet er et uttrykk som sies samtidig som man fysisk banker på noe av tre. Uttrykket følger gjerne i det man selv eller en annen person omtales som heldig eller i en positiv trend. Ifølge eldre overtro skulle bankingen på trevirke motvirke at onde makter snur hellet. Uttrykket benyttes for å ikke utfordre skjebnen.

I begrepets opprinnelig form var det tre som skulle berøres for guddommelig beskyttelse. Treet symboliserte korset eller kirkelig inventar av tre.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Eksempelvis kan en bonde under slåttonnen si: «La oss håpe oppholdsværet holder seg, bank i bordet». I forbindelse med Rally Dakar 2012 uttalte Pål Anders Ullevålseter følgende før en av de lengre etappene: «Bank i bordet for at dette går min vei».[1]

Man kan også banke i bordet dersom det har skjedd noe positivt - mot normalt (herunder en "trend"). For eksempel: " Hun ble ikke syk, bank i bordet." - her er det implisitt at mange har blitt syke i det siste.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Varianter av uttrykket finnes i en rekke land. På svensk sies «Ta i trä». I Storbritannia, Egypt, Irland, India og Australia, brukes uttrykket «touch wood!» tilsvarende, eller «knock on wood!», som er mer vanlig i USA.

Annet[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ VG (11. januar 2012): 7.-plass for Ullevålseter, hentet 24. februar 2012
  2. ^ filmweb.no: Bank i bordet, hentet 24. februar 2012