Hopp til innhold

Bandar Lampung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bandar Lampung (byen het tidligere Tanjungkarang-Telukbetung som er et sammensatt navn som inneholder de to delene av byen) er provinshovedstaden i provinsen LampungSumatra i Indonesia. Befolkningen anslås (2005) til 651 000.

Byen ligger nær sør-østspissen av øya Sumatra, innerst i Lampungbukta vendt mot Java. Den var tidligere to separate byer, Tanjungkarang og havnebyen Telukbetung.

Den 27. august 1883 ble de begge fullstendig dekket av vulkansk aske da vulkanøya Krakatau ca 100 km unna i Sundastredet mellom Sumatra og Java hadde sitt katastrofale utbrudd.

Etter hvert grodde de to byene sammen til én, og ble formelt sammenslått og fikk nytt navn tidlig på 1980-tallet. En av grunnene til områdets svært raske befolkningsvekst var og er den indonesiske transmigrasjonspolitikken, som tar sikte på å flytte folk fra de svært tettbefolkede øyene Java og Bali til øyer med lavere folketetthet, som Sumatra, Kalimantan (Borneo) og Sulawesi. Et stort antall javanesere slo seg ned omkring Tanjungkarang og Telukbetung, der de utviklet jordbruket og beholdt nær økonomisk kontakt med Java. Byen er endepunkt for den viktige kommunikasjonsåren, den transsumatriske hovedvei, og endestasjon for jernbaneforbindelsen (siden 1913) med de delene av Sumatra som er rikere på naturressurser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]