Bambusannalene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bambusannalene eller Bambuskrøniken (kinesisk: 竹书纪年, pinyin: Zhúshū Jìnián) er et kinesisk historieverk i krønikeform. Det ble i det vestlige Jin-dynastiets tid oppdaget av gravrøvere i det som nå er provinsen Henan.

Bambusannalene forteller om de eldste legendeinnhyllede tider i Kina, fra urkeiseren Huangdi) til 299 f.Kr. Den originale versjonen av annalene ble enten gravlagt sammen Wei-kongen Anli (kinesisk: 安厘王; † 299 f.Kr.), eller kong Xiang (kinesisk: 襄王) eller kong Ai (kinesisk: 哀王), og ble oppdaget i 281 e.Kr.. Nedgravingen gjorte at annalene klarte seg gjennom keiser Qin Shihuangdis store bokbrenning i Qin-dynastiets tid. Bambusannalene er ved siden av Shiji det viktigste historieverk fra den kinesiske alderdomshistorie.

Bambusannalene falt fra hverandre allerede under Han-dynastiet (fra 206 f.Kr. til 220 e.Kr.). I 279, under det vestlige Jin-dynasti, ble en gravrøver arrestert, og under rettsprosessen kom mange de stjålne av bambusbøkene til rette. Regjerungen viet saken stor oppmerksomhet og satte mange embedsmenn på arbeidet å omskrive annalene, - de var forfattet på kongedømmet Weis seglskrift (kinesisk: ), som var annerledes enn den mer utbredte seglskriften fra Qin. Under oversettelsesarbeidet raste de åtte kongers krig (kinesisk: 八王之乱), noe som gikk hardt ut over arbeidets fremdrift og nøyaktighet. Men til sist ble de nyordnede bøkene ferdige og gitt navnet «Bambusannalene».

Bambusannalene satte en støkk i datidens historikere, fordi de ikke bare avvek fra Shiji, men også tildels var i skarp motsats til dette verket. Bambusannalene forteller nokså bramfritt om militærkupp og militære konflikter fra Xiadynastiets tid til Zhan Guo-æraen under Zhou-dynastiet, og representerte avvik fra de konfucianske klassikere.

Mens Shiji skildrer historien i biografisk form, bruker Bambusannalene en kronologiske metode.

Jin-dynastiets organiserte versjon av Bambusannalene kom atter i uorden i Songdynastiets tidMal:Sfnp og det tales nå gjerne om den nåværende eller moderne tekst avomstridt autensititet, og en ufullstendig gammel tekst.

Etter grunnleggelsen av Republikken Kina kombinerte mange historikere på grunnlag av sitater fra andre gamle litteraturverker og konstruerte en «helbredet» versjon av Bambusannalene. Disse kalles «de gamle bambusannalene» (kinesisk: 古本竹书纪年). Derutover fantes en versjon fra Ming-dynastiets tid, men dens kronologi passer ikke med sitater fra tidligere generasjoner. Derfor betraktes denne som «fiktiv», og kalles «dagens bambusannaler» (kinesisk: 今本竹书纪年).

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]