Baltic Dry Index

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Baltic Dry Index 1985-2013

Baltic Dry Index er en indeks for tørrbulkratene innen shipping. Den ble introdusert i 1998, og drives av det britiske selskapet Baltic Exchange i London. Ifølge selskapet gir indeksen: «en bedømmelse av prisen for å flytte store råvarer til sjøs». Den tar for seg 40 skipsruters frakttid og reiseutgangspunkter, og dekker tørrlasteskip av typene supramax, panamax, handysize og capesize, som frakter en rekke handelsvarer, inkludert kull, jernmalm og korn. Indeksen dannes av et gjennomsnitt av indeksene for Supramax, Panamax, Handysize og Capesize. Disse indeksene er basert på profesjonelle vurderinger av et panel med internasjonale skipsmeglerselskaper.

Man kan få tilgang til Baltic Dry Index via et abonnement direkte fra Baltic Exchange, sammen med annen viktig finansiell informasjon og nyhetstjenester som f.eks. Infront, Thomson Financial Datastream, Reuters og Bloomberg L.P.. Siden fraktkostnadene varierer med lastmengden som skal fraktes (tilbud og etterspørsel), og siden tørrbulk vanligvis er varer som er indikatorer for produksjonen (eksempelvis sement, kull og jernmalm), blir indeksen også ansett som en god økonomisk indikator for fremtidig økonomisk vekst og produksjon.

Den 21. mai 2008 nådde indeksen sitt høyeste nivå siden introduksjonen i 1998, da den gikk opp i 11 793 poeng.[1] Dette kommer blant annet som en følge av den eksplosive veksten i Kina, hvor det etterspørres flere varer enn markedet klarer å dekke. Et halvt år senere, 5. desember 2008 hadde finanskrisen gjort at indeksen gikk ned med over 94 %, til 663 poeng.[2] Nyhetsbyrået TDN Finans rapporterer daglig indeksen med fire underindekser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]