Ballegaffel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Traktor med ballegaffel i Ulibarri-Gamboa, Spania.
Foto: Vladimir Menkov (2007)

En ballegaffel er et transportredskap for rundballer montert på en traktor som benyttes for å frakte rundballer av halm eller silo. Redskapet monteres på en frontlaster eller på trepunktoppheng bak eller fremme på traktoren. Ballegaffelen består som regel av tre stålspyd eller tinder som presses inn i siden på rundballen slik at den kan løftes med traktoren og fraktes.[1]

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Redskapet er en videreutvikling av silosvansen. Det er sannsynlig at redskapet ble til ved en tilfeldighet da silosvanser med mange avbrutte tinder ble brukt til transport av rundballer.

Problemområder ved bruk[rediger | rediger kilde]

Bruk av ballegaffelen kan ødelegge eventuell plast som rundballen måtte være innpakket i. En rundball som ikke har tett innpakning vil raskt råtne og vil fort være uegnet som fôr. For å unngå dette kan man i stedet for ballegaffelen benytte seg av en balleklemme, som klemmer den fast mellom hydraulisk opererte armer. Denne redskapen kan benyttes for å transportere baller som er pakket inn i plast uten å ødelegge plasten.

En annen reell fare med redskapet er kjøring langs vei, spesielt uten last. Ved ulykker kan tindene utgjøre en fare for liv da de lett går gjennom personbiler. Denne faren kan minimeres ved å bikke redskapet mot bakken.

Referanser[rediger | rediger kilde]