Frontlaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En Deutz-Fahr traktor med en Trima (Ålö AB) frontlaster

Frontlaster er et frontmontert traktorredskap som benyttes til å bære last eller redskaper fremfor traktoren. Pallegaffel, ballegaffel, balleklemme, silosvans, snøskuffe, jordskuffe, snøplog samt en rekke andre redskaper kan monteres på en frontlaster. Det er normalt montert ca. midt på traktoren med parallelle armer fremover over panseret med en knekk ca. over fremakslingen på traktoren for å unngå at hjulene slår i redskapet under bruk. Det opereres ved hjelp av dobbeltvirkende hydrauliske sylindre, typisk gruppert to og to. De bakerste løfter hele frontlasteren opp og ned, mens de fremste bikker påmontert redskap frem og tilbake. Det er også vanlig på mer moderne varianter med ekstra hydaulikkuttak for ekstrafunksjoner på påmontert redskap som for eksempel balleklemmer. Det er også vanlig med støtdempere som gjør at bevegelser fra traktoren blir dempet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Frontlasteren utvikling har gått fra tidlige modeller som kun hadde fastmonterte skuffer beregnet på jord og grus der skuffen hadde et utløsersystem via wire, til dagens modeller som er fullkontrollert via hydrauliske sylindre.

Farer ved bruk[rediger | rediger kilde]

Frontlastere kan være potensielt farlige ved bruk. Tidligere traktormodeller hadde ofte en svak frontaksel og ved overbelastning kunne denne knekke. Dette er som regel ikke et problem på dagens modeller. Ved tunge løft kan imidlertid bakenden løftes av bakken, noe som i verste fall kan føre til traktorvelt. Dette kan motvirkes med bakmonterte vekter. Andre farer kan oppstå ved at man hever last for høyt. Dette kan føre til traktorvelt særlig i ulendt terreng eller ved brå manøvre i trafikken. Dessuten forsterkes bevegelser og dette kan gjøre at lasten i seg selv forskyver seg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Frontlastar». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.