Hopp til innhold

Balitiger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Balitiger
Baron Oskar Vojnich med bærere og andre med en balitiger, skutt ved Gunung Gondol på Nordvest-Bali i november 1911
Nomenklatur
Panthera tigris balica
Schwarz, 1912
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
UnderrekkeVirveldyr
KlassePattedyr
OverordenLaurasiatheria
OrdenRovpattedyr
UnderordenFeliformia
FamilieKattefamilien
GruppePantherinae
SlektBrølekatter
ArtTiger
Miljøvern
IUCNs rødliste:
antatt utdødd (EX)[1]
Økologi
Habitat: tropisk miljø
Utbredelse: Indonesia (endemisk)
Var utbredt på Bali

Balitiger (Panthera tigris balica), også kalt balinesisk tiger, var et stort kattedyr som nå er utdødd. Underarten levde på øya Bali i Indonesia og var den minste av alle tigere.

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Balitigeren var en svært liten tiger, til og med mindre enn sumatratigeren. Bortsett fra størrelsen lignet den mest på javatigeren. Den var fargesterk (dyp orange) og hadde et mindre tett stripemønster enn de andre underartene, men stripene i seg selv var ganske smale. Mellom stripene kunne det også finnes små runde flekker. Anatomisk skilte den seg fra andre tigere gjennom tannsettet og nesebeinet.

En fullvoksen balitiger veide normalt ca. 90-100 kg og målte ca. 220-235 cm fra snutespiss til halerot. Hunnen er var mindre og veide gjerne ca. 65-80 kg og målte ca. 190-205 cm fra snutespiss til halerot.

Bestanden

[rediger | rediger kilde]

Balitigeren er utdødd, men så langt man vet holdt den til i de nære kyststrøkene på Vest-Bali. En av de siste balitigrene som ble skutt var en hunntiger som måtte bøte med livet i 1925. Man vet ikke nøyaktig når underarten døde ut, men siden slutten av 1937 har det ikke vært observert verken tigere eller spor etter slike tigere på Bali. Noen hevder imidlertid at den siste tigeren ble skutt på nordvestspissen av Bali den 20. eller 27. september 1937. Kan hende er årstallene 1925 og 1937 en sammenblanding. Man antar derfor at den døde ut omkring 1940–1950, selv om folk hevdet å ha sett slike tigere til langt inn på 1950-tallet. I 1970 og 1972 ble det også rapportert observasjoner av balitiger, men ingen slike påståtte syn har latt seg bekrefte.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]