Baker Cyste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Baker Cyste
ICD-10-kode M71.2
ICD-9-kode 727.51
DiseasesDB 1224
MedlinePlus 001222
eMedicine radio/72 

Baker Cyste er en uskyldig/godartet væskefylt hevelse bak kneet. Den ligger i «fossa popliteus» mellom musklene gastrocnemius og semimembranosus bak den mediale femur condyl /indre knoken nederst på lårbenet.

Den er oppkalt etter kirurgen som først beskrev cysten, Dr.William Morrant Baker (18391896).

Etiologi[rediger | rediger kilde]

Hos voksne dannes cysten av flere årsaker til væske i kneleddet. Hos barn kan cysten dannes uten forutgående sykdom i kneet.

Synovialhinnen i kneet kan ved spesielle forhold danne en pose igjennom leddkapselen på baksiden av kneet. De fleste Baker cystene beholder forbindelsen med synovialhulen i kneet, men enkelte ganger sees en adskillelse slik at cysten blir en egen cyste uten forbindelse med kneleddet.

Det kan forekomme at cysten brister og gir mer smerter bak kneet og nedover bak i leggen.

Diagnose[rediger | rediger kilde]

Diagnosen stilles ved praktisk undersøkelse. Når pasienten står på bena med knærne rette, kan cysten kjennes som en hevelse bak kneet. Når vekten flyttes fra side til side og det benet som ikke belastes er avslappet, kan cysten kjennes som fast og rund når kneet belastes og kulen forsvinner når kneet ikke er belastet.

En Baker cyste kan også sees med ultralydundersøkelse eller MR som tilfeldige funn. Det er likevel liten eller ingen grunn til slike undersøkelser når kulen er funnet ved undersøkelse som beskrevet ovenfor.

Det kan være viktig å skille en Baker cyste fra utvidelse av blodåren bak benet,(aneurisme i arteria popliteus) og dyp venetrombose.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Hvis Baker-cysten ikke gir plager, behandles den vanligvis ikke. Dersom cysten forårsaker mye smerte, kan den fjernes ved en operasjon.