Hopp til innhold

Babyshower

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En buffet på en babyshower, med en kake passende til temaet.
«Bleiekake» (en kake med bleie-tematikk, som ikke er spiselig) er en type kake som ofte brukes som dekorasjon under en babyshower.

Babyshower (også skrevet baby shower) er en fest som holdes for å feire et kommende barn. Gjestene har ofte med seg gaver som kommer til nytte etter fødselen.[1] Babyshower er vanlig i USA, og er blitt populært også i Norge og andre land de senere år.[2]

Under en babyshower er det vanlig å ha ulike former for selskapsleker, mat og kaker. Det er vanligst at venninnene til den kommende mor arrangerer festen, og ofte er det kun kvinner som deltar.[3][4] En babyshower holdes vanligvis når mor er 6–8 måneder på vei.[4]

Babyshower i Norge i sin nåværende form har oppstått de senere årene og er en av flere tradisjoner hentet fra USA.

Betegnelsen «babyshower» oppsto i moderne tid, men tradisjonen å feire den gravide har eksistert i lang tid. På 1400-tallet i renessansen, ble den gravide feiret av familie og venner. Det ble gitt gaver som mat, klær og malerier. I viktoriatiden på 1800-tallet var det vanlig å holde te-selskap. På den tiden kunne ikke den gravide være utendørs, da dette ble oppfattet som uanstendig. Det var heller ikke vanlig å fortelle til noen at man var gravid, da dette ikke sømmet seg.[5]

Babyshower i sin moderne form oppsto på 1900-tallet, og ble populær etter Andre verdenskrig. Det var mye fattigdom og gavedrysset var kjærkomment for mange.

Babyshower er i Norge en ny måte å feire den vordende mor, far og den nye babyen, som er på vei, og er en av flere tradisjoner adoptert fra USA. Tradisjonelt har det vært vanlig å gi gaver etter at babyen har kommet til verden, fra gammelt av kalt sengemat. Selv om det er blitt mer vanlig med babyshower i Norge, holder vi ennå på den gamle tradisjonen med å gi gaver til den nyfødte.

Tilsvarende feiring av fedre er mindre vanlig, men andre tradisjoner – i Norge gjerne kalt for krympefest eller krympelag – eksisterer.[6]

Arrangementet

[rediger | rediger kilde]

Som regel arrangeres en babyshower som en lunsj eller en helaften. Det er vanlig å gi gaver, som regel ting som den nye babyen kommer til å trenge i det første leveåret, for eksempel tåteflasker, pledd, klær eller rangler, eller velværeprodukter til den vordende moren. Gaver, mat og lokaler er ofte dekorert i henhold til temaet, og babyens kjønn kan angi fargevalg.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «the definition of baby shower». Dictionary.com. Arkivert fra originalen 23. oktober 2016. Besøkt 22. oktober 2016. 
  2. ^ «Babyshower, tips, gaver, leker». www.baby-shower.no. Besøkt 22. oktober 2016. 
  3. ^ «Slik arrangerer du en babyshower». KK.no. Besøkt 22. oktober 2016. 
  4. ^ a b «Babyfest for voksne». babyverden.no. Besøkt 22. oktober 2016. 
  5. ^ «Babyshower før i tiden, og verden rundt». TilSelvskapet.no. Arkivert fra originalen 3. august 2017. Besøkt 3. august 2017. 
  6. ^ http://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/krympelag-krympefest/. 
Autoritetsdata