Børingen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Børingstinden (1094 moh.)

Børingen (nordsamisk: Skuddovárri)[1] er et fjell som ligger på grensa mellom Sørreisa og Dyrøy kommuner i Troms. Fjellet, som uttales «Børringen» av lokalbefolkningen, består av de tre toppene Søre Børingsfjellet (1045 meter over havet), Børingstinden (1094 moh.) og Nordtinden, som ligger mot Dyrøy, (1075 moh.)[2]

Ruten til Søre Børingsfjellet er merket fra innkjøringen til Skøvatnet i Sørreisa Kommune og går via Litjevatnet og videre opp til toppen. terrenget går fra lettgått skog og mark med slak stigning, til brattere terreng med hovedsakelig steinur fra foten av fjellet. På toppen er det varde med bok og registrering for Kommunens Ti På Topp. Den høyeste toppen, Børingstinden kan nås fra flere startpunkt, men ingen er merket. Blant annet er det mulig å nå toppen via Søre Børingsfjellet, denne ruta byr på enkelte luftige og krevende partier. alternativt startpunkt er lengre ned i Skøelvdalen, her må man krysse Skøelva. Fra toppen 1 094 meter over havet har man utsikt utover mot Senja, Løksetinden, Sørreisa, Dyrøy, Hjerttinden, Istind og Norges største øy, Hinnøya.

Området rundt toppene er også populære turmål. Børingshola, Reinaksla, Maurtinden(936 moh.), Blåvatnan, Femvatnan og Vardefjellet(635 moh.) byr også på store turopplevelser.

Utsikt fra Børingstinden mot Høggumpen(1028 moh.)
Navn Meter over havet Primærfaktor
Børingstinden 1094 moh. 906 meter
Børingen 1075 moh. 60 meter
Søre Børingsfjellet 1045 moh. 175 meter

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Børingen». Faktaark. Kartverket. Besøkt 17. oktober 2016. 
  2. ^ Børingen på Norgeskart.no fra Statens kartverk