Bønneteppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bønnetime i Kairo, 1865, malt av Jean-Leon Gerome.
Et tyrkisk bønneteppe

Bønneteppe (arabisk: سجادة sajjāda pl. سجاجيد sajājīd, eller musallah; tyrkisk: seccade eller namazlık; persisk: جانماز, urdu: جانماز jānamāz) er innen islam et teppe eller tøy som benyttes av muslimer når de ber. Bønneteppet benyttes av renslighetsgrunner mellom den bedende og marken under de forskjellige kroppsstillinger som den islamske bønn fordrer. En muslim må utføre forskjellige renhetsriter kalt wudu for å be og bønnen må utføres på et rent sted.

Bønnetepper tilvirkes i fabrikker eller for hånd av vevere, i forskjellige materialer. Størrelsen varierer, men forholder seg til det rom som en bedende trenger (typisk ca. 1x1,5 m). Utformingen av teppet kan fortelle om hvor det er tilvirket ettersom forskjellige tradisjonelle mønstre og motiv traderes innen i slekter, landsbyer og av spesialiserte vevere.

På de fleste bønnetepper finnes en markering øverst opp som orienteres slik at teppet peker mot Mekka under bønnen. På visse moderne tepper finnes til og med et innvevd kompass som hjelper den bedende til å plassere seg vendt i riktig retning. Bønnetepper kan gå i arv i generasjoner og verdsettes høyt for sine intrikate symmetriske mønstre og motiv.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]