Bølgen – et skremmende eksperiment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bølgen – et skremmende eksperiment
orig. The Wave
Generell informasjon
FilmtypeTV-film / Kortfilm
SjangerDrama
Utgivelsesår1981
Prod.landUSA
Lengde44 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAlex Grasshoff
ProdusentFern Field
ManusforfatterJohnny Dawkins
MusikkJohn Anderson
SjeffotografHanania Baer
KlippMario Di Mambro
Foran kamera
Hovedrolle(r)Bruce Davison
Annen informasjon
Prod.selskapTAT Communications Company
TV-kanalABC
Premiere4. oktober 1981
Eksterne lenker

Bølgen – et skremmende eksperiment (originaltittel: The Wave) er en amerikansk TV-kortfilm fra 1981 regissert av Alex Grasshoff. Filmen handler om en historielærer ved en amerikansk high school som iverksetter et kontroversielt sosialt eksperiment for å lære elevene om hvor lett det kan være å bli revet med i en fascistisk og totalitær bevegelse. Filmen er en dramatisert versjon av et omstridt sosialt eksperiment som fant sted ved en amerikansk High School i California i 1967. Eksperimentet ble foretatt av historielæreren Ron Jones og hadde som formål å lære elevene hvor lett det var å bli manipulert av fascistiske og totalitære ideer. Rollen som Ron Jones spilles av Bruce Davison. Filmen ble vist som en episode av ABC Afterschool Special.

Bølgen ble belønnet med både en Emmy, en Young Artist Award og en Peabody Award.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

En historielærer ved en amerikansk high school underviser sine elever om nazismens framvekst i Tyskland på 1930-tallet. Elevene har vanskeligheter med å fatte hvordan så mange kunne bli revet med og læreren bestemmer seg derfor for å starte et sosialt eksperiment som skal vise hvor lett det er å manipulere mennesker. Han begynner å innpode fascistiske tanker og ideer i elevene sine. De unge får vite om den hvite rases overlegenhet, om overmennesker og blind underkastelse. Elevene viser seg å være forbausende lettpåvirkelige og snart brer de nye læresetningene seg på skolen som ild i tørt gress. Etterhvert oppretter læreren en bevegelse kalt «The Wave» og stadig nye medlemmer rekrutteres ved skolen. De som stiller seg skeptiske blir først møtt med forakt som etterhvert går over i åpen fiendtlighet og trusler. Til og med læreren blir påvirket, men etterhvert tar han til fornuft og forsøker å stanse «The Wave». Dette blir imidlertid ikke lett siden bevegelsen har utviklet seg til en kult med mange medlemmer.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Opphav[rediger | rediger kilde]

Utgangspunktet for filmen var Ron Jones' omstridte eksperiment «The Third Wave» som han gjennomførte ved en High School i California i 1967. I 1976 utgav han en novelle om eksperimentet kalt Take as Directed.

Annet[rediger | rediger kilde]

I 1981 kom en populær bok om eksperimentet, skrevet av Todd Strasser.

I 2008 kom en tysk filmversjon kalt Die Welle og i 2010 ble en amerikansk musikal fremført av en ungdomsgruppe i San Francisco. I 2011 kom dokumentaren Lesson Plan, the story of The Third Wave, som var laget av en av de elevene som ble utsatt for eksperimentet.

Filmen ble vist på NRK i 1983 og i 1988.[2]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IMDb awards
  2. ^ Aftenposten morgen - Skremmende film om nazismen (7.4.1988, s.79)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]