Bølgen - et skremmende eksperiment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bølgen - et skremmende eksperiment
orig. The Wave
Generell informasjon
TypeTV-film
SjangerDrama
Utgivelsesår1981
Prod.landUSA
Lengde45 min.
Bak kamera
RegissørAlex Grasshoff
ProdusentT.A.T. Communications
ManusforfatterJohnny Dawkins
MusikkJohn Anderson
SjeffotografHanania Baer
KlippMario Di Mambro
Foran kamera
Hovedrolle(r)Bruce Davison
Annen informasjon
TV-kanalABC
Premiere(r)4. oktober 1981
Eksterne lenker

Bølgen - et skremmende eksperiment (originaltittel: The Wave) er en amerikansk dramafilm fra 1981 produsert for TV og regissert av Alex Grasshoff. Filmen er en dramatisert versjon av et omstridt sosialt eksperiment som fant sted ved en amerikansk High School i California i 1967. Eksperimentet ble foretatt av historielæreren Ron Jones og hadde som formål å lære elevene hvor lett det var å bli manipulert av fascistiske og totalitære ideer. Rollen som Ron Jones spilles av Bruce Davison. Filmen ble vist som en episode av ABC Afterschool Special.

Filmen ble belønnet med både en Emmy, en Young Artist Award og en Peabody Award.[1]

Filmen ble vist i FlimraNRK i 1983 og gikk i reprise i 1988.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

En historielærer underviser sine elever om nazismens framvekst i Tyskland på 1930-tallet, men elevene har vanskelig å fatte hvordan så mange kunne bli revet med. Læreren bestemmer seg derfor for å starte et sosialt eksperiment som skal vise hvor lett det er å manipulere mennesker. Han begynner å innpode fascistiske tanker og ideer i elevene sine. De unge får vite om den hvite rases overlegenhet, om overmennesker og blind underkastelse. Elevene viser seg å være forbausende lettpåvirkelige og snart brer de nye læresetningene seg på skolen som ild i tørt gress. Etterhvert oppretter læreren en bevegelse kalt «The Wave» (Bølgen) og stadig nye medlemmer rekrutteres ved skolen. De som stiller seg skeptiske blir først møtt med forakt som etterhvert går over i åpen fiendtlighet og trusler. Til og med læreren blir påvirket, men etterhvert tar han til fornuft og forsøker å stanse «The Wave». Dette blir imidlertid ikke lett siden bevegelsen har utviklet seg til en kult med mange medlemmer.

Opphav[rediger | rediger kilde]

Utgangspunktet for filmen var Ron Jones' omstridte eksperiment «The Third Wave» som han gjennomføre ved en High School i California i 1967. I 1976 utgav han en novelle om eksperimentet kalt «Take as Directed».

Det kan ellers nevnes at det i 1981 kom en populær bok om eksperimentet, skrevet av Todd Strasser. I 2008 kom en tysk filmversjon kalt Die Welle og i 2010 ble en amerikansk musikalversjon fremført av en ungdomsgruppe i San Francisco. I 2011 kom dokumentaren Lesson Plan, the story of The Third Wave, som var laget av en av de elevene som ble utsatt for eksperimentet.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ IMDb awards
  2. ^ Aftenposten morgen - Skremmende film om nazismen (7.4.1988, s.79)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]