Bærumskalderaen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bærumskalderaen er en kaldera i Bærum som tilhører Oslofeltet.[1] Den er 10 til 12 km i tverrmål og er nær sammenfallende med Bærumsmarka. Grensen i nord er funnet lengst nord i Sørkedalen. Videre går grensen sørover langs Sørkedalen om Voksenkollen, Holmenkollen og vestover om Kolsås og så nordover igjen.

I permtiden størknet flere magmastrømmer under og mellom lavalagene og er siden blitt avdekket der innlandsisen har skurt vekk lavaen. Kalderaen er dannet ved at et magmakammer kollapset mot slutten av permtiden. Lavadekket sank inn ca. 800 meter i den sørlige delen og 400 meter mot nord.

Den innsunkne formasjonen ble i istidene mindre nedskurt enn områdene rundt, slik at høydeforskjellen mellom kalderafeltet og området nordenfor i dag bare er ca. 200 meter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bjørn T. Larsen, Snorre Olaussen, Bjørn Sundvoll og Michel Heerman: Vulkaner, forkastninger og ørkenklima. Osloriften og Nordsjøen i karbon og perm, 359-251 millioner år. I Ivar Ramberg et al. (red.): Landet blir til. Norges geologi. Norsk Geologisk Forening 2007.