Avraham Stern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Avraham Stern
Født23. des. 1907[1][2]Rediger på Wikidata
Suwałki
Død12. feb. 1942[1][2]Rediger på Wikidata (34 år)
Tel Aviv
Skuddsår
BeskjeftigelseLyriker, skribent, terrorist Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet hebraiske universitetet i Jerusalem
SøskenDavid Stern
BarnYair Stern (støttes av: born after father's death)
NasjonalitetPolen
Palestina
GravlagtNahalat Yitzhak gravplass
VåpenartLehi
Enhet

Avraham Stern, alias Yair Stern (1907–1942) var en militant sionist kjent for å ha dannet terrorgruppen Lehi (også kjent som Stern-gjengen).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født og vokste opp i Suwałki i Polen, som den gang var del av Tsarrussland. Han flyktet fra tyskerne under den første verdenskrig. Han søkte tilflukt i Russland, og bodde hos en onkel i St. Petersburg til krigen var over. Senere reiste han tilbake til Polen.

Virke i Palestina[rediger | rediger kilde]

I 1925 emigrerte han til Palestina, hvor han ble elev ved det hebraiske gymnaset i Jerusalem og senere student ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Stern spesialiserte seg i klassiske språk og litteratur (gresk og latin).

Han begynte også å arbeide for opprettelsen av en egen jødisk stat. På 1930-tallet reiste han frem og tilbake til Europa, for å legge til rette for en jødisk innvandring til Palestina. For dette havnet han i fengsel. Det var der han klekket ut planene om terrorgruppen Lehi.

Stern dannet Lehi (også kjent som Stern-gjengen) i 1940 ved å splitte Irgun. Lehi-aktivistene var svært brutale; blant annet sprengte de britiske politistasjoner, jernbanespor, hoteller og kafeer. De drepte både palestinere, briter og jøder som de mente sviktet jødedommen. I tillegg kidnappet de britiske soldater, mishandlet dem og deretter drepte dem. Til tross for at gruppa bare besto av noen hundre medlemmer var de uhyre effektive.

Da Stern-gjengen ble organisert skulle den ha fire formål:

  1. publisere aviser og starte et radio-program som handlet om at geriljakrigen deres ikke skulle føre til at de ble dømt til fengsel eller lignende,
  2. redde flest mulig av jødene i Europa og få dem til det nye landet deres,
  3. utføre militære operasjoner mot det britiske styret,
  4. få tak i penger til å drive denne krigen med; gjennom donasjoner eller ved å rane britiske banker.

Stern avviste alle forhandlinger med britene og hevdet at væpnet kamp mot britene var eneste mulige vei for å etablere en jødisk stat. Med seg i gruppen hadde han også senere statsminister i Israel Yitzhak Shamir. I 1941 prøvde Stern å oppnå en avtale med de tyske myndighetene i Tyskland. Avtalen gikk ut på at gruppen skulle kjempe på nasjonalsosialstenes side mot at de skulle hjelpe jødiske flyktninger til Palestina. Avtalen ble imidlertid ikke noe av, fordi tyskerne ikke svarte.[3]

I 1942 ble Stern selv skutt og drept av britene, etter at de klarte å avsløre skjulestedet hans.

Sterns gruppe deltok i flere terrorangrep i Palestina, blant dem drapet på Lord Moyne i 1944[3], Deir Yassin-massakren i 1948 og drapet på Folke Bernadotte i 1948.[4]

I 1978 kom det ut et frimerke til ære for ham. Noen måneder etter hans død fikk han en sønn som fikk navnet Yair, og som vokste opp til å bli journalist og TV-medarbeider i Israel.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bell, J Bowyer: Terror out of Zion – Irgun Zvai Leumi, Lehi and the Palestine Underground 1928-1949; Avon Books, 959 Eight Avenue, New York 1978; ISBN 0-380-39396-4

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, oppført som Abraham Stern, BNF-ID 15055239p[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6126bqn, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Meland, Astrid (13. januar 2009). «Jødisk terrorgruppe ville samarbeide med Hitler». dagbladet.no (norsk). Besøkt 26. april 2022. 
  4. ^ «Israel's forgotten hero: The assassination of Count Bernadotte - and the death of peace». The Independent (engelsk). 18. september 2008. Besøkt 19. september 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]