Avraham Stern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Avraham Stern
Avraham Stern.jpg
Født23. des. 1907[1][2]Rediger på Wikidata
SuwałkiRediger på Wikidata
Død12. feb. 1942[1][2]Rediger på Wikidata (34 år)
Tel AvivRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, terrorist[3], frihetskjemperRediger på Wikidata
Utdannet ved Det hebraiske universitetet i JerusalemRediger på Wikidata
Søsken David SternRediger på Wikidata
Barn Yair SternRediger på Wikidata
Nasjonalitet Polen, PalestinamandatetRediger på Wikidata
Gravlagt Nahalat Yitzhak gravplassRediger på Wikidata

Avraham Stern, alias Yair Stern (født 23. desember 1907 iSuwałki i Polen i Keiserdømmet Russland, død 12. februar 1942 i Palestina) var en militant sionist som dannet terrorgruppen Lehi (også kjent som Stern-gjengen) i 1940.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født og vokste opp i Suwałki i Polen dom den gang var del av Tsarrussland. Han flyktet fra tyskerne under den første verdenskrig. De søkte tilflukt i Russland, og han bodde sammen med en onkel i St. Petersburg til krigen var over. Senere reiste han tilbake til Polen.

Virke i Palestina[rediger | rediger kilde]

I 1925 emigrerte han til Palestina hvor han ble elev ved det Hebraiske gymnaset i Jerusalem og senere student ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Stern spesialiserte seg i klassiske språk og litteratur (gresk og latin).

Han begynte også å jobbe med å opprette en egen jødisk stat. På 1930-tallet reiste han frem og tilbake til Europa, for å legge til rette for en jødisk innvandring til Palestina. For dette havnet han i fengsel. Det var der han klekket ut planene om terrorgruppen Lehi.

Stern dannet Lehi (også kjent som Stern-gjengen) i 1940 ved å splitte Irgun. Lehi var svært brutale og noe av det de gjorde var å sprenge britiske politistasjoner, jernbanespor, hoteller og kafeer. De drepte både palestinere, briter og jøder som de mente sviktet jødedommen. I tillegg kidnappet de britiske soldater, mishandlet dem og deretter drepte dem. Til tross for at gruppa bare besto av noen hundre medlemmer var de uhyre effektive.

Da Stern-gjengen ble organisert skulle den ha fire formål: 1. publisere aviser og starte et radio-program som handlet om at geriljakrigen deres ikke skulle føre til at de ble dømt til fengsel eller lignende. 2. De skulle redde flest mulig av jødene i Europa og få dem til det nye landet deres. 3. De skulle utføre militære operasjoner mot det britiske styret. 4. Få tak i penger til å drive denne krigen med. Disse pengene skulle de få tak i ved donasjoner eller ved å rane britiske banker.

Stern avviste alle forhandlinger med britene og hevdet at kun væpnet kamp mot britene var eneste mulige vei for å etablere en jødisk stat. Med seg i gruppen hadde han også senere statsminister i Israel Yitzhak Shamir. I 1941 prøvde Stern å oppnå en avtale med de tyske myndighetene i Tyskland. Avtalen gikk ut på at gruppen skulle kjempe på nasjonalsosialstenes side mot at de skulle hjelpe jødiske flyktninger til Palestina. Avtalen ble imidlertid ikke noe av da tyskerne ikke svarte.[4]

Sterns gruppe deltok i flere terrorangrep i Palestina, blant dem Deir Yassin-massakren, drapet på Lord Moyne[4] og drapet på Folke Bernadotte.[5]

I 1942 ble han skutt og drept av britene etter at de klarte å avsløre skjulestedet hans.

I 1978 kom det ut et frimerke til ære for ham. Noen måneder etter hans død fikk han en sønn som ble kalt Yair. Han jobbet som journalist og på TV i Israel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, oppført som Abraham Stern, BNF-ID 15055239p[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6126bqn, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ ResearchGate, www.researchgate.net, besøkt 27. august 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b http://www.dagbladet.no/2009/01/13/magasinet/terrorisme/historie/israel/4296519/
  5. ^ «Israel's forgotten hero: The assassination of Count Bernadotte - and the death of peace». The Independent (engelsk). Besøkt 19. september 2018. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bell, J Bowyer: Terror out of Zion – Irgun Zvai Leumi, Lehi and the Palestine Underground 1928-1949; Avon Books, 959 Eight Avenue, New York 1978; ISBN 0-380-39396-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]