Avkjølingsspann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Avkjølingsspann av jern. Spannet har vært forsinket, men har nå bare rester av sink igjen. Spannet har vært brukt i Rakkestad i Østfold. Høyde 43,8 cm. Foto Anne-Lise Reinsfelt / Norsk Folkemuseum, NFL.26765.

Avkjølingsspann er en beholder til avkjøling av melk. Avkjølingsspann er laget av metall. De har rette sider og to ører i toppen til å løfte i. Volumet kan variere fra 10 til 40 liter. Spann på under 30 liter er gjerne sylinderformet, mens større spann kan ha et ovalt tverrsnitt for å øke avkjølingsflaten i forhold til melkemengden.

I 1860-årene tok man i bruk avkjøling av melk i vann, en ny metode som fikk stor betydning for seterbruket. Det første avkjølingsanlegget av denne typen ble anlagt på Odnes i Søndre Land, og omkring 1870 ble denne metoden tatt i bruk flere steder både i Gudbrandsdalen og i Valdres.[1] Om bruk av denne metoden i Valdres skriver Knut Hermundstad:I bekker og kjelder vart det laga vasskummar. Bøndene kjøpte seg avkjølingsspann som dei silte mjølki i. Spanni sette dei så i kummane. Mjølki heldt seg då søt lengre. Dei sa det vart meir og betre fløyte når dei bruka avkjøling. Men denne bruksmåten var det berre ein og annan Valdres-bonde som bruka. For slik avkjøling kunne det lages en karm av bord eller en laftet firkant i en bekk der man satte spannene ned. Noen støpte også murer for slik avkjøling og andre la en renne inn i et avkjølingskar i melkebua. Fordelene med avkjøling skulle være at melken holdt seg søtere og bedre. Den var bedre som for til små kalver og små griser. Smør og prim ble også bedre, men folk savnet den gamle surosten. Det ser ut til at denne avkjølingsmetoden går av bruk når separatoren kommer på 1900-tallet, mens andre først anla slike kjøleanlegg når de begynte med melkelevering fordi de mente at den avkjølte melken tålte transporten bedre.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ødegaard (1918) s. 172-218.
  2. ^ Gudheim (2013) s. 102.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gudheim, Helge (2013): Kinning, bresting og ysting i Valdres sett i norsk og internasjonal sammenheng. Ulnes.
  • Ødegaard, N. (1918): Kristians amt 1814-1914: en kort oversigt. Kristiania.
  • Østby, Jon Birger (1984): Nomenklatur for melkestell. Med tegninger av Torill Sand. Oslo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]