Avholdslaget Samhold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Avholdslaget Samhold var en kristen avholdsforening etablert i 1914, med tilhold i Laksevåg kommune. Laget hadde ikke eget lagshus, men fikk bruke Vassenden skoles lokaler til sine møtene. Noen av lærerne ved skolen var også medlemmer av Samhold. Avholdslaget hadde også en egen syforening.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Foreningens formål var naturlig nok å arbeide for avholdssaken. Det ble arrangert medlemsmøter og gitt ut en egen avis for medlemmene. Aktiviteter for medlemmene var blant annet folkeviseleik og studieringer, en årlig utflukt med båt, og man reiste også på stevner for å treffe folk fra andre avholdsforeninger. Etter innføringene i medlemsavisen å dømme var laget aktivt fra rundt 1914 til litt ut på 1920-tallet. Da hadde aktiviteten sunket, trolig fordi nøkkelpersoner i organisasjonen flyttet. Fra slutten av 1930-tallet virker aktiviteten å ha tatt seg opp igjen, da under navnet Mathopen avholdslag.

Arkivet etter Avholdslaget Samhold er oppbevart ved Bergen byarkiv og består hovedsakelig av medlemsavisene til organisasjonen. I tillegg finnes en møtebok for lagets syforening. Avisene, som het "Solstreif" og "Våren", gir et innblikk i aktiviteten til organisasjonen, men aller mest er de kilder til medlemmenes livssyn og motivasjon for medlemskap.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]