Avfasing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Avfasing på hjørnet av et møbel

En avfasing[1][2][3] eller skråkant er en overgangskant mellom to flater av et objekt, og kan gjøres på innsiden eller utsiden av tilstøtende flater (hjørner). De lages ofte med 45 graders vinkel mellom to tilstøtende rettvinklede flater.

De brukes ofte i maskinering, snekring, møbler, betongforskaling, speil og for å lette monteringen av mange mekaniske design. Avfasninger kan brukes for å fjerne skarpe kanter både for sikkerhet (hindre at folk eller utstyr blir skadet), og for å gjøre arbeidsstykket mer robust og gjøre kantene mer motstandsdyktige mot skade.[4]treverk kan avfasing (så vel som avrunding) for eksempel gjøres med håndoverfres.

Arkitektur og infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Avfasing på fasaden til Saks Fifth Avenue i New York City

Avfasing er også brukt i arkitektur og infrastruktur både av funksjonelle og estetiske årsaker. En avfaset bygning gir større fortau på gatehjørner, hvilket kan gjøre miljøet hyggeligere for fotgjengere og andre trafikanter siden man får bedre plass og større synlighet rundt hjørner.

Et eksempel på slik avfasing er Eixample-distriktet i Barcelona hvor det ble lagt til som utsmykning og modernisering av byrommet på midten av 1800-tallet, hvor fortauene og gatene følger avfasingen av bygningene. Mange av de avfasede hjørnene i Barcelona brukes som parkeringsplasser eller laste- og lossesoner, mens trafikken går som normalt rundt i vanlige 90 grader.

Maskinering[rediger | rediger kilde]

Avfasing letter montering, eksempelvis innsetting av bolter i hull eller muttere. Avfasing er mye mer brukt i maskinering enn avrunding fordi de generelt er lettere å produsere, samt at det er mye enklere å nøyaktig kontrollere dimensjonene til en avfasning enn en radius. Dessuten kan feil i profilen til to radier forårsake interferens mellom radiene før de flate overflatene kommer i kontakt med hverandre.

Referanser[rediger | rediger kilde]