Avanafil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Avanafil

Avanafil, er i likhet med tadalafil, sildenafil og vardenafil, en PDE-5 hemmer som er legemiddel brukt i behandling av erektil dysfunksjon, eller impotens. Avanafil er det aktive virkestoffet i legemiddelet Spedra. Avanafil, og andre PDE5-hemmere tilhører ATC klassfikasjonen G04B/Urologika, G04B E/Midler mot erektil dysfunksjon, mens den spesifikke ATC klassifikasjonen for Avanafil er G04B E10.[1] Avanafil er for øyeblikket kun godkjent behandling av erektil dysfunksjon, og ikke andre medisinske tilstander som enkelt andre PDE5-hemmmere kan behandle.

Hva Avanafil brukes til[rediger | rediger kilde]

Avanafil er virkestoffet i legemiddelet Spedra som brukes i behandling av erektil dysfunksjon hos menn. Spedra er en relativ ny potenspille, og er gjerne mindre kjent blant de andre legemidlene i ATC klassen G04B E. Virkestoffet kan ikke kurere erektil dysfunksjon, og skal tas ved behov før seksuell aktivitet. Avanafil vil heller ikke virke om man ikke er seksuelt tent.[2] Spedra er ikke indikert til kvinner med seksuell dysfunksjon, eller til menn med andre seksuelle dysfunksjoner som f.eks lav sexlyst, forsinket eller for tidlig utløsning.

Selv om Avanafil ikke er indikert til bruk i behandling av prematur ejakulasjon (for tidlig utløsning), vil enkelte menn som sliter med både prematur ejakulasjon og erektil dysfunksjon, ha en positiv virkning av legemiddelet. Dette fordi Avanafil bidrar til å oppnå og opprettholde en ereksjon, og hos menn prematur ejakulasjon kan avanafil derfor bidra til å raskere oppnå ereksjon igjen etter utløsning.

Avanafil virkningsmetode[rediger | rediger kilde]

For å forstå hvordan avanafil bidrar kroppen til å oppnå en ereksjon, er det viktig å forstå hvordan denne prosessen fungerer ellers. Ved opphisselse, sender hjernen ut signaler om at nitrogenoksid (NO) skal slippes ut i kroppen. NO bidrar til å slappe av muskulaturen i blodårene for bedre blodgjennomstrømning. Her aktiveres guanosintrifosfat (GTP) som omdannes til syklisk guanosinmonofosfat (cGMP). cGMP er viktig for at en ereksjon skal oppstå da den slapper av glatt muskulatur og øker blodstrømmen til penis.3 Enzymet PDE5 produseres også i kroppen, som motvirker effekten av cGMP. PDE5 produseres i kroppen for å motvirke, eller ta ned, en ereksjon, og dens rolle er derfor å bryte ned cGMP.[3] Hos menn med erektil dysfunksjon, eller underliggende helsetilstander, som kardiovaskulære, kan kroppen ha vanskeligheter med å produsere nok cGMP eller at kroppen ikke klarer å åpne opp blodårene nok slik at nok blod kan flyte gjennom og inn til penisvev for å oppnå og opprettholde en ereksjon. Hos menn med erektil dysfunksjon kan kroppen produsere for mye PDE5 i forhold til cGMP, og at man derfor har vanskeligheter med å enten oppnå, eller opprettholde, en ereksjon.[4]

Administrering og dosering[rediger | rediger kilde]

Avanafil finnes i legemiddelet Spedra i 100 mg (anbefalt dose) og 200 mg (maksimal dose) og skal tas maksimalt én gang daglig (per 24 timer). Dosen skal kun justeres opp til 200 mg basert på erfaring, erfart effekt og personens toleranse til avanafil. Som med alle legemidler kan det oppstå bivirkninger man bør melde fra om, og man bør være klar over symptomer på en allergisk reaksjon. Legemiddelet når optimal plasmakonsentrasjon innen 30-45 og har en halveringstid på 6-17 timer.[5] Både fettrik mat og alkohol kan redusere effekten av avanafil. Alkohol kan også øke risikoen for bivirkninger.

Kontraindikasjoner og forsiktighetsregler[rediger | rediger kilde]

Det er diverse medisinske tilstander og andre legemidler som kontraindiserer avanafil, eller som kan ha en interaksjon med legemiddelet. CYP3A4-hemmere er kontraindisert til avanafil. Dette er stoff som bryter ned enzymet CYP3A4, og inkluderer flukonazol (behandling mot soppinfeksjon), ritanovir (HIV/AIDS medisin), og grapefruktjuice. Stoffer som er CYP3A4-hemmere kan få en høyere konsentrasjon i kroppen slik at bivirkninger lettere oppstår. Konsumering av grapefrukt juice er kontraindikert til mange legemidler. NO-donorer, bruk av nitrater og guanylatsyklasestimulatorer er kontraindikert. Både reseptpliktige legemidler, reseptfrie legemidler, urtemedisin og matvarer (f.eks alkohol og grapefrukt) kan ha en interaksjon med avanafil, og før bruk bør pasienten alltid lese pakningsvedlegget for å være klar over alle disse.

Alvorlige kardiovaskulære problemer som hjerteinfarkt og slag de siste 6 månedene før bruk av avanafil er kontraindikert. Lavt eller ukontrollert høyt blodtrykk er også kontraindikert, samt ustabil angina eller angina ved samleie. Menn med NAION bør heller ikke bruke avanafil.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ FELLESKATALOGEN. «Urologika (G04B) - Felleskatalogen». www.felleskatalogen.no (norsk). Besøkt 17. januar 2018. 
  2. ^ Felleskatalogen. «Spedra «Menarini» - Felleskatalogen». www.felleskatalogen.no (norsk). Besøkt 17. januar 2018. 
  3. ^ «Impotens ⎜ Definisjon, Årsaker, Forebygging og Behandlinger». Helseformenn (engelsk). Besøkt 17. januar 2018. 
  4. ^ euroClinix. «Hvordan stilles en diagnose for impotens?». no.euroclinix.net (norsk). Besøkt 17. januar 2018. 
  5. ^ «Norsk legemiddelhåndbok». legemiddelhandboka.no (norsk). Arkivert fra originalen 18. januar 2018. Besøkt 17. januar 2018. 
  6. ^ Felleskatalogen. «Spedra Menarini tabletter 100 mg - Felleskatalogen Pasientutgave». www.felleskatalogen.no (norsk). Besøkt 17. januar 2018.