Automatsikring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En 2-polet automatsikring

En automatsikring er en sikringstype som benytter seg av mekaniske og elektromagnetiske reaksjoner til å koble ut en strømkrets ved overbelastning eller elektrisk kortslutning.

En automatsikring for bolig og industri består av to deler for å unngå henholdsvis kortslutning og overbelastning:

  • Elektromagnetisk utkobling. Denne delen skal beskytte mot kortslutning der reaksjonstiden har mye å si. Dette er for å beskytte utstyr som skal føre strømmen mot eksplosjon ved en kortslutning. Tiden er viktig her. Den består av en elektromagnet som oppdager store strømmer og kan reagere raskt. Elektromagneten i en sikringsautomat i bolig har en merkestrøm på 60–1000 A alt etter hva nettet tillater og hvilke karakteristikker vi ønsker. Det kreves en kortslutningsstrøm som overstiger merkestrømmen til elektromagneten for å få en garantert utkobling. Det betyr at om elektromagneten i en automat har en merkestrøm på 200 A, så må strømforsyningen og kretsen som skal beskyttes, kunne fremkalle kortslutningsstrømmer høyere enn merkestrømmen på elektromagneten. Merkestrømmen på elektromagneten varierer fra modell til modell. Alle produsenter må følge fastsatte standarder for å garantere kompatibillitet mellom utstyr.
  • Termostatisk utkobling. Denne delen er treig i reaksjonen og vil ikke kunne reagere raskt nok ved en kortslutning. Termostatens oppgave er å beskytte mot overbelastning. Det er ikke behov for rask utkobling ved overbelastning. En overbelastning vil føre til at termostaten blir stadig varmere. Til slutt vil den glippe og åpne kretsen.

Sikringsautomater kommer i ulike karakteristikker (toleransetider) for å tillate en viss overbelastning i et visst angitt tidsrom. Dette for å tillate at for eksempel motorer og andre ting som krever store startstrømmer skal få starte med store strømmer uten at automaten skal koble ut. Karakteristikken bestemmes av elektromagneten som er i automaten.

Påstand: En automatsikring er en god investering om du har tendenser til å overbelaste boligen din, da elementautomater bare kan kobles inn mens vanlige sikringer må skiftes. Sannhet: Elementautomaten er raskere og mer presis, gammeldagse smeltesikringer må byttes, noe som er irriterende, men til gjengjeld gir deg mye mer å gå på. Men med det sagt, vil den økte nøyaktigheten i elementautomater gi overlegen beskyttelse mot overbelastning og brann.

Mange elementautomater har også innebygget jordfeilbryter for å beskytte mot jordfeil. Da kalles de ofte «jordfeilautomat» eller kombiautomat. Disse gir ytterligere økt beskyttelse mot brann og berøringsfare som følge av jordfeil.

Store automatsikringer blir ofte omtalt som effektbryter. Kombinasjonen av kortslutnings- og overbelastningsvern kalles også for «kombivern».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Howstuffworks Side som beskriver hvordan automatsikringen fungerer. Standardene er annerledes i USA, men virkemåten er den samme.

(no)Automatsikring Animasjon og forklaring på hva som skjer i en automatsikring ved normal belastning, overbelastning og kortslutning.