Hopp til innhold

Autocue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjematisk oversikt:
(1) Videokamera (2) Deksel
(3) Videomonitor (4) Enveis speil
(5) Bilde av nyhetsoppleser  (6) Bilde fra video monitor

Autocue eller teleprompter er et hjelpemiddel som gjør det mulig for nyhetsopplesere å se rett inn i kameraet mens de leser teksten. En maskin viser teksten i et slags speil som er montert foran kameralinsen. Når det svarte dekslet er montert, trenger man ikke speil, men bare en glassplate for å vise teksten. Når nyhetsoppleseren ikke trenger å se ned på huskelapper, virker det som om han har memorert det han skal si og snakker spontant.

Historie[rediger | rediger kilde]

Eksempel på en autocuetekst

Den første formen for autocue var simpelthen ruller med tekst som ble plassert nær kamera og så rullet fram etter hvert som oppleseren leste teksten. Han slapp nå å se på «cue cards» som ble holdt opp til side for kamera og som gjorde at han ikke så i kamera når han skulle følge med på kortene.

Det første systemet for autocue ble laget i 1950-årene av skuespilleren Fred Barton jr. som en hjelp til TV-skuespillere som hadde problemer med å memorere store mengder tekst på kort tid. Det første PC-baserte systemet kom i 1982 for Atari 800 Personal Computer og er fremdeles i drift.[trenger referanse] Lucie Ball brukte et slikt system når hun leste annonser på TV.

Moderne bruk[rediger | rediger kilde]

Bill Clinton holder en tale. Glassplata foran ham brukes til å reflektere tekst fra autocuen.
En autocue som viser tekst

Etter hvert har systemet blitt utviklet slik at det nå brukes i en rekke sammenhenger. For eksempel kan systemet brukes av talere, uten kamera. Mange sangere bruker også systemet for å være sikre på å huske teksten til sangene. Kjente sangere som har brukt autocue inkluderer Frank Sinatra, Bruce Springsteen og Elton John. De har gjerne autocue kamuflert som en monitor på scenen.[trenger referanse]

Det finnes også systemer som kan brukes i private sammenhenger i forbindelse med amatørfilmopptak.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]