Australian shepherd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Australian shepherd
Aussie
Australian shepherd
Hundetype Gjeterhund
Opprinnelse USA USA
Egenskaper Familiehund, gjeterhund
Forventet livsløp 11-17
Størrelse Stor (15–30 kg)
Passer for Erfarne hundefolk
Anerkjennelser
FCI Gruppe 1, seksjon 1
AKC Herding
CKC Herding
KC Pastoral
UKC Herding dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Australian shepherd (FCI #342), også kalt aussie, er en middelstor, forholdsvis kvadratisk bygget hunderase (høyde mellom 46 og 58 cm, veiledende vekt 15-30 kg). Den skal se ut til å kunne være istand til å jobbe hele dagen, i all slags vær.

Historie[rediger | rediger kilde]

Australian shepherd er den eneste farm- og ranchhund utviklet i Amerika. Til tross for navnet så er ikke aussien en australsk rase. Australian shepherd fikk sitt navn på grunn av deres tilknytning til baskiske gjeter som kom til USA fra Australia på 1800-tallet.[1][2] Gjetere på vestkysten var kjent for å ha små blå hunder med stumphaler. På slutten av 1800-tallet og på starten av 1900-tallet ble det importert sauer fra Frankrike, Spania, England, New Zealand og Australia - og med sauene kom også gjetere med sine gjeterhunder. Vest i Amerika representerte gjeterne med sine små blå hunder det samme for gjeting som skottene med collien i Storbritannia.

Siden hundene også utmerket seg som kveggjetere så var de ideelle for arbeidet på farmer og rancher.

Anvendelse[rediger | rediger kilde]

Med sine spenstige og harmoniske bevegelser er den en utmerket gjeterhund, og anvendes til å gjete alt fra ender til kveg. Foruten å være en god arbeidshund er også aussien et glimrende familiemedlem. Den skal være velbalansert, noe lengre en høy av middels størrelse. Hannhundens kropp skal ha en maskulin framtoning uten at den skal være for grov. Tispene skal gi ett feminint inntrykk uten å være spinkel. Rasen skal være oppmerksom og livlig, smidig, solid og muskuløs uten å være klumpete. Man skal imidlertid være klar over at aussien kan være noe reservert overfor fremmede.

Rasen har et sterkt territorielt nstinkt, og opptrer ofte beskyttende overfor eiere og eiendom. Den har imidlertid et meget godt gemytt og er sjelden kranglete.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

I følge rasebeskrivelsen er helhetssinntrykket av aussien velbalansert, kort rektangulær, middels størrelse og ben­stamme, stor variasjon i farver. Rasen skal ha pels av moderat lengde og strihet. Den skal ikke være grov og klumpete, men ei heller for sped. Aussien har et svært varierende fargespekter, men grunnfargene er alltid svart eller rød/brun. Disse fargene kan bli merle og da har man red-merle og blue-merle. I tillegg kan aussien ha tantegninger. Tantegninger er rødbrune tegninger på føtter, rundt snuten, over øynene, under halen. Den kan også ha hvite tegninger på føtter, under buken, rundt snuteområdet og krage.[3] Hvite flekker i de fargede partier på kroppen mellom manke og halen, samt kroppens sider tillates ikke. Dette gjelder alle fargevarianter. Hvitt er akseptert som delvis eller hel halskrave, men må ikke nå lenger enn til manken, samt bryst, ben, kjeve, bliss. Hvitt i hodet skal ikke dominere, øynene må være omgitt av farge og pigment.

Aussie med stumphale

Rasestandarden tillater kupert hale eller naturlig stumphale, selv om kupering er forbudt i mange land. Som viktige proporsjoner angis at lengden målt fra brystbenspissen til sittebensknuten er noe lenger enn høyden målt fra manken til bakken. Hannhunder skal ha 51-58cm mankehøyde, tisper 46-53cm. Allikevel, størrelse må ikke gå foran kvalitet.[4]

Mentalitet[rediger | rediger kilde]

Aussien er en forholdsvis «krevende» rase idet den trenger endel «oppfølging» og oppdragelse for å fungere i samfunnet og trives godt. Den er oppmerksom, livlig og smidig. Den har sterkt gjeter- og vaktinstinkt. Aussien er allsidig og har som oftest et trivelig gemytt – selvsagt med unntak for denne rasen som for alle andre raser. Man skal imidlertid være klar over at aussien ofte er i besittelse av et sterkt vokterinstinkt. Dette bør man absolutt være klar over og ta hensyn til under oppvekst og oppdragelse. Aussien skal aldri være aggressiv, den skal heller ikke være meget sky. Rasen kan imidlertid være reservert, men dette må ikke forveksles med de nevnte egenskaper. Den skal ha «gå-på»-mot. Dette er egenskaper som kreves for rasens opprinnelige bruksområde. Den skal ha stor utholdenhet, ha evnen til å samarbeide, men den har ofte mye egenintitiativ.[5]

Det er svært viktig å merke seg at oppdrettere på verdensbasis i lengre tid har hatt ganske så forskjellige mål med sin avl, noe som resulterte i utvikling av en såkalt «arbeidslinje» og en «showlinje». Dette har ført til at forskjellene mellom linjer kan være store. Forskjellige mål har gitt store variasjoner både i utseende men også hundens mentalitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «United States Australian Shepherd Association (USASA)-Breed History». USASA. Besøkt 15. mai 2011. 
  2. ^ «Australian Shepherd Club of America (ASCA)-History of the Breed». ASCA. Besøkt 18. mai 2011. 
  3. ^ «Australsk gjeterhund - medium hunderase fra USA». 10. oktober 2014. Besøkt 27. desember 2014. 
  4. ^ NKK, Rasebeskrivelse for Australian Shepherd (nr. 342), Info per 21. februar 2012
  5. ^ NKK, Rasebeskrivelse for Australian Shepherd (nr. 342), Info per 21. februar 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Australian shepherd – bilder, video eller lyd