Audiograf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En audiograf er en helsearbeider med særlig kunnskap om hørsel. Audiografen har ansvar for utredning og rehabilitering av hørselsvansker. Audiografens oppgave er å hjelpe mennesker med hørselstap og hørsels-relaterte utfordringer til å fungere bedre i hverdagen. De fleste audiografer jobber i spesialisthelsetjenesten på sykehus eller avtalespesialister (private øre-, nese,- halsleger), i NAV hjelpemiddelsentral som rådgiver eller hos leverandører av høreapparater[1].

Det finnes mange ulike hørselstap og årsaker til at hørselen er svekket. Audiografens arbeidsoppgaver går ut på å gjennomføre ulike tester for å avdekke hvilket hørselstap det er snakk om og hvorfor det har oppstått[2]. Audiografer har også ansvar for rehabilitering av hørselshemmede gjennom å tilpasse høreapparat og bidra med rådgivning. Rådgivning til pasientene kan for eksempel dreie seg om hvordan hørselen fungerer, sosiale konsekvenser av hørselstap, kommunikasjon, tekniske hjelpemidler og pasientrettigheter[3]. En annen viktig oppgave til audiografen er å veilede ulike yrkesgrupper med tanke på forebygging av hørselsskader og tinnitus. Pasientene som audiografen møter kan være alt fra spedbarn til voksne og eldre[4].

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Ved NTNU finnes den eneste utdanningen i Norge som tilbyr audiografutdanning. Bachelor i audiologi[5] er et treårig studium lokalisert på campus Tunga i Trondheim.

Autorisasjon[rediger | rediger kilde]

Audiograf er en beskyttet yrkestittel, og kan kun benyttes dersom man har fått godkjent søknad om autorisasjon[6]. Det er Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) som gir autorisasjon som audiograf. Autorisasjonen skal sikre at audiografen har de nødvendige kvalifikasjoner for yrket.

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

Audiografer samarbeider nært med andre grupper i helsetjenesten, blant andre øre-, nese,- halsleger, audiopedagoger, audiofysikere og andre helseprofesjoner. Det viktigste samarbeidet er naturligvis mellom audiografen og pasienten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NTNU, Bachelor i audiologi». 
  2. ^ «NTNU, Om audiologi». Arkivert fra originalen 6. mars 2019. Besøkt 4.3.2019. 
  3. ^ «NTNU, Om audiologi». Arkivert fra originalen 6. mars 2019. 
  4. ^ «NTNU, Om audiologi». Arkivert fra originalen 6. mars 2019. Besøkt 4.3.2019. 
  5. ^ «NTNU, Bachelorprogram i audiologi». 
  6. ^ [file://home.ansatt.ntnu.no/anitaeir/Nedlastinger/Medlemsh%C3%A5ndbok+2016-2019.pdf «Audiografforbundet: medlemshåndbok»] (PDF). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]