Hopp til innhold

Audiograf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En audiograf er en helsearbeider med særlig kunnskap om hørsel. Audiografen har ansvar for utredning og rehabilitering av hørselsvansker. Audiografens oppgave er å hjelpe mennesker med hørselstap og hørsels-relaterte utfordringer til å fungere bedre i hverdagen. De fleste audiografer jobber i spesialisthelsetjenesten på sykehus eller avtalespesialister (private øre-, nese,- halsleger), i NAV hjelpemiddelsentral som rådgiver eller hos leverandører av høreapparater[1].

Det finnes mange ulike hørselstap og årsaker til at hørselen er svekket. Audiografens arbeidsoppgaver går ut på å gjennomføre ulike tester for å avdekke hvilket hørselstap det er snakk om og hvorfor det har oppstått[2]. Audiografer har også ansvar for rehabilitering av hørselshemmede gjennom å tilpasse høreapparat og bidra med rådgivning. Rådgivning til pasientene kan for eksempel dreie seg om hvordan hørselen fungerer, sosiale konsekvenser av hørselstap, kommunikasjon, tekniske hjelpemidler og pasientrettigheter[3]. En annen viktig oppgave til audiografen er å veilede ulike yrkesgrupper med tanke på forebygging av hørselsskader og tinnitus. Pasientene som audiografen møter kan være alt fra spedbarn til voksne og eldre[4].

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Ved NTNU finnes den eneste utdanningen i Norge som tilbyr audiografutdanning. Bachelor i audiologi[5] er et treårig studium lokalisert på campus Tunga i Trondheim.

Autorisasjon[rediger | rediger kilde]

Audiograf er en beskyttet yrkestittel, og kan kun benyttes dersom man har fått godkjent søknad om autorisasjon[6]. Det er Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) som gir autorisasjon som audiograf. Autorisasjonen skal sikre at audiografen har de nødvendige kvalifikasjoner for yrket.

Samarbeid[rediger | rediger kilde]

Audiografer samarbeider nært med andre grupper i helsetjenesten, blant andre øre-, nese,- halsleger, audiopedagoger, audiofysikere og andre helseprofesjoner. Det viktigste samarbeidet er naturligvis mellom audiografen og pasienten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NTNU, Bachelor i audiologi». 
  2. ^ «NTNU, Om audiologi». Arkivert fra originalen 6. mars 2019. Besøkt 4.3.2019. 
  3. ^ «NTNU, Om audiologi». Arkivert fra originalen 6. mars 2019. 
  4. ^ «NTNU, Om audiologi». Arkivert fra originalen 6. mars 2019. Besøkt 4.3.2019. 
  5. ^ «NTNU, Bachelorprogram i audiologi». 
  6. ^ [file://home.ansatt.ntnu.no/anitaeir/Nedlastinger/Medlemsh%C3%A5ndbok+2016-2019.pdf «Audiografforbundet: medlemshåndbok»] (PDF). 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]