Hopp til innhold

Attack on Titan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Attack on Titan
進撃の巨人
(Shingeki no Kyojin)
DemografiShōnen
Sjanger Dark fantasy,[1] postapokalyptisk[2][3]
Manga
Manus Hajime Isayama
Utgiver Kodansha, Kodansha Comics USA
Magasin Bessatsu Shonen Magazine
Periode 9. september 2009 – 9. april 2021
Tankōbonbind 33
Romaner
Andre mangaer
Anime
Regissør Tetsuro Araki
Masashi Koizuka (sesong 2)
Studio Wit Studio
Produsenter Tetsuya Kinoshita, Kensuke Tateishi, George Wada, Shin Furukawa, Tomohito Nagase, Toshihiro Maeda
Manus Yasuko Kobayashi
Musikk Hiroyuki Sawano
Kanal MBS, Tokyo MX, FBS, TOS, HTB, TVA, BS11
Periode 7. april 2013 – pågående
Episoder 25 i sesong 1 og 12 i sesong 2 + 5 OVA-er
Film:
Attack on Titan : Part 1:
Crimson Bow and Arrow

Attack on Titan : Part 2:
Wings of Freedom
Regissør Tetsuro Araki
Manus Yasuko Kobayashi
Musikk Hiroyuki Sawano
Utgivelse 22. november 2014 (del 1)
27. juli 2015 (del 2)
Andre filmer
Videospill
  • Shingeki no Kyojin
  • Shingeki no Kyojin -Hangeki no Tsubasa-
  • Blu-ray Disc Visual Novel Vol.1
  • Attack on Titan: Humanity in Chains
  • Blu-ray Disc Visual Novel Vol.2
  • Shingeki no Kyojin -Hangeki no Tsubasa- Online
  • Shingeki no Kyojin -Jiyu e no Hoko-
  • Shingeki no Kyojin Banda Attack on Typing
  • Attack on Titan

Attack on Titan (進撃の巨人 Shingeki no Kyojin) er en japansk mangaserie skrevet og tegnet av Hajime Isayama. Serien er satt til en verden hvor menneskeheten bor i byer beskyttet av enorme bymurer mot store, menneske-etende kjemper kalt titaner. Serien følger Eren Yeager som sverger på å utrydde verden for titanene, etter at de bryter seg inn i bymurene, jakter ned befolkningen i bydistriktet Shiganshina og resulterer i at Erens mor dør. Attack on Titan ble serialisert i Bessatsu Shōnen Magazine fra 9. september 2009 til april 2021 i totalt 34 tankōbonbind.

En animert-TV-serie ble produsert av animasjonsstudioene Wit Studio (sesong 1–3) og MAPPA (sesong 4). En første sesong med 25 episoder ble sendt fra april til september 2013, etterfulgt av en andre sesong med 12 episoder som ble sendt fra april til juni 2017. En tredje sesong med 22 episoder ble sendt i to deler, der de første 12 episodene ble sendt fra juli til oktober 2018, og de siste 10 episodene ble sendt fra april til juli 2019. Den fjerde og siste sesongen hadde premiere i desember 2020 og bestod av 16 episoder i den første delen. En andre del bestående av 12 episoder ble sendt fra januar til april 2022, og en tredje og siste del vil bli sendt i to halvdeler; den første halvdelen hadde premiere i mars 2023, og den andre halvdelen hadde premiere 4. november 2023.

Attack on Titan har blitt en kritisk og kommersiell suksess. Innen september 2023 hadde mangaen over 120 millioner eksemplarer i omløp, noe som gjør den til en av de mestselgende mangaseriene gjennom tidene. Den har vunnet flere priser, inkludert Kodansha Manga Award, Attilio Micheluzzi Award og Harvey Award.

Et kart over Maria, Rose og Sina murene, samt (kjente) distrikt innenfor murene

Historien om Attack on Titan sentrerer seg om en sivilisasjon innenfor tre sirkulære murer. Ifølge den lokale kunnskapen er dette den siste gjenværende levningen av menneskelig sivilisasjon. Dens innbyggere, kjent som Eldianere, har fått tro at for over hundre år siden ble menneskeheten drevet til randen av utryddelse etter fremveksten av menneskelignende kjemper kalt titaner, som angriper og spiser mennesker ved første øyekast. De siste restene av menneskeheten trakk seg tilbake bak tre konsentriske murer og nøt omtrent et århundre med fred. Innenfor murene er tanken om å våge seg utenfor sterkt avskydd og avrådet. For å bekjempe titaner benytter landets militær seg av Vertikal Manøvreringsutstyr (VME), også kalt Omni-direksjonal Manøvreringsutstyr (ODM-utstyr): en samling av hoftemonterte krok- og gassdrevne fremdriftsmidler som muliggjør enorm mobilitet i tre dimensjoner. Sverd laget av ultrahardt stål brukes i samarbeid med utstyret, og etter hvert utvikles også rakettkasterlignende våpen kalt Tordenspyd.

Det eksisterer ulike typer titaner. Rene-titaner er de svakeste og mest generiske titanene, hvis oppførsel er lett å forutsi, noe som gjør dem enkle å drepe. Abnormale titaner er en variant av ren-titaner hvis oppførsel er mer vanskelig å forutsi, noe som gjør dem langt farligere. De Ni Titanene, også kjent som Titan-skiftere (Angrep, Kolossal, Pansret, Kvinnelig, Beist, Kjeve, Vogn, Krigshammer og Grunnlegger), er de sterkeste titanene; hver av dem kan skifte frem og tilbake mellom menneskelig og titanform for å få tilgang til sin titans evner. Mange Titan-skiftere har også evnen til å herde visse deler av kroppen sin etter eget ønske, vanligvis for å gjøre dem nesten ugjennomtrengelige, eller for å styrke slagene sine under kamp.

Ren-titaner blir skapt ved å injisere Eldianere med titanryggmargsvæske. Hvis en ren-titan spiser den menneskelige kroppen til en person som besitter en av De Ni Titanene, vil nevnte Eldianer returnere til menneskeform og få den skifters krefter, hvoretter de blir forbannet til å leve bare i maksimalt 13 år til. Hvis deres krefter ikke blir arvet av en annen Eldianer før deres død, vil kreftene deres bli arvet av en Eldianer-baby født kort tid etter, uavhengig av avstand eller blodforhold. Ettersom historien utvikler seg, avsløres den sanne naturen til titanene og eksistensen av sivilisasjonen utenfor murene for karakterene og publikum.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]