AtmosFear

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
AtmosFear slipper deg ned 116 meter i fritt fall
Lisebergsentrén med Lisebergstårnet i bakgrunnen, før tårnet ble omgjort til et frittfall-tårn.

AtmosFear, i perioden før 2010 kjent som Lisebergtårnet, er en 116-meter høy attraksjon i fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg, Sverige bygget i 1990. Tårnet var det høyeste frittfallstårnet i Europa frem til Highlander åpnet i Hansa-Park, mer AtmosFear er og en av Göteborgs høyeste bygninger, og er designet av Intamin AG.

Tårnet fungerte tidligere kun som et utsiktstårn med sin bygningshøyde på 116 meter og en total høyde på 146 meter over havet. Tårnets smalere del har en diameter på tre meter. En kabin i form av en rund glassheis tok besøkende 85 meter opp til der den roterte i høyden 125 meter over havet og man kunne se utover hele byen.

Fram til 2000 ble turen innledet med et besøk i Kaninernas land, der de reisende fikk se hvor kaninene hadde tatt veien etter at de hadde landet på jorden med romskipet Ufo 23 (som attraksjonen da ble kalt). Blant kaninene fantes det da bla et antall dukker som forestilte datidens politikere. Nå finnes kaninene (men ikke politikerne) i attraksjonen Kaninresan.

Den 29. mai 2010 var siste gang tårnet ble brukt som utsiktstårn. Tårnet ble bygget om til Europas høyeste frittfalltårn og fikk navnet AtmosFear da den åpnet våren 2011.

Turen opp til toppen tar ca. 100 sekunder, man opplever tre sekunders fritt fall på vei ned i en hastighet på 110 km/t, og under oppbremsingen utsettes man for 4 g-krefter.