Askeladden og de gode hjelperne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
For dukkefilmen, se Askeladden og de gode hjelperne (film)

Askeladden og de gode hjelperne er et eventyr om Askeladden fra Asbjørnsen og Moes samlinger av norske folkeeventyr fra omkring 1850.

Eventyret ble overført til film i 1961 i regi av Ivo Caprino.

Eventyret[rediger | rediger kilde]

«Askeladden og de gode hjelperne» er et undereventyr som ble utformet av Peter Chr. Asbjørnsen på grunnlag av oppskrifter fra Gudbrandsdalen. Det ble trykket første gang i Juletræet for 1851 under tittelen «Askeladden, som skulde bygge Skib, der gik baade Land og Vand».

Hjelpere er en av hovedtrekkene i oppbygningen av et eventyr, og disse hjelperne tilhører ofte de svake i samfunnet.

I dette eventyret utlover kongen kongsdatteren og halve kongeriket til den som kan lage en båt som kan gå like fort til vanns som til lands. Per og Pål forsøker seg først, og på veien møter de en mann som spør hva de er på vei for å gjøre og hva de har i sekkene sine. De lyver, og det de hugger blir bare til trau og i sekken finner de møkk. Når Askeladden prøver seg, møter han den samme mannen og får hjelp av ham når han forteller hva slags ærend han er ute i. Mannen bygger skipet mens Askeladden sover, og når han er ferdig får han beskjed om å ta med seg alle han møter på sin reise med skipet. Og Askeladden får med seg en rekke skapninger, som alle besitter overnaturlige evner. I den "klassiske" versjonen av eventyret er antallet sju, mens Caprinos dokkefilmversjon redusererer dem til tre.

Vel fremme på kongsgården liker ikke kongen synet av Askeladden og gir han nye oppgaver. Askeladden ber om å få ta med seg en hjelper til hver og en av oppgavene, og disse hjelper han med å få gjennomført oppgavene. Og til slutt får Askeladden kongsdattera og kongeriket med.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]