Askeladden og de gode hjelperne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For dukkefilmen, se Askeladden og de gode hjelperne (film)
«Skibet som gikk like godt til lands som til vanns», illustrasjon av Theodor Kittelsen, 1907.

Askeladden og de gode hjelperne er et eventyr om Askeladden fra Asbjørnsen og Moes samlinger av norske folkeeventyr fra omkring 1850. Det er et undereventyr som ble utformet av Peter Chr. Asbjørnsen. Vi vet med sikkerhet at Asbjørnsen fikk eventyret fra skolemester Hans Hansen Pillarviken fra Lalm i Gudbrandsdalen.[1]

Eventyret ble trykket første gang i Juletræet for 1851 under tittelen «Askeladden, som skulde bygge Skib, der gik baade Land og Vand».[2] Eventyret ble overført til film i 1961 i regi av Ivo Caprino.

Handling[3][rediger | rediger kilde]

Kongen lyser ut kongsdatteren og halve kongeriket til den som lager et skip som kan fly og gå på bakken. Per og Pål forsøker seg først, og på veien møter de en mann som spør hva de er på vei for å gjøre og hva de har i sekkene sine. De lyver, og det de hugger blir bare til trau og i sekken finner de møkk. Når Askeladden prøver seg, møter han den samme mannen og får hjelp av ham når han forteller hva slags ærend han er ute i. Mannen bygger skipet mens Askeladden sover, og når han er ferdig får han beskjed om å ta med seg alle han møter på sin reise med skipet. Og Askeladden får med seg seks forskjellige skapninger, som alle besitter overnaturlige evner, men som i utgangspunktet ikke virker så nyttige. En av dem blir aldri mett, en er konstant øltørst, en kan høre gresset gro, en kan sikte like til verdens ende, en er så lett til beins at han kan flyge til verdens ende på under fem minutter og en har sju somre og femten vintre i kroppen.

Vel fremme på kongsgården liker ikke kongen synet av Askeladden og gir ham ytterligere seks prøver. Askeladden ber om å få ta med seg en hjelper til hver og en av oppgavene, og ved å velge rett hjelper til hver prøve, greier han å løse dem. Dermed får Askeladden kongsdattera og kongeriket med.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mørkhagen, Sverre (1997). Peer Gynt : historie, sagn og "forbandet Digt". Cappelen. s. 46. ISBN 8202164176. 
  2. ^ Peter Christen Asbjørnsen (1851). «Askeladden, som byggede Skib, der gik baade paa Land og Vand». Juletræet. A. Dzwonkowski forlag: 41 – 52 – via Nasjonalbiblioteket. 
  3. ^ Project Runeberg (05.11.1994). «Askeladden og de gode hjelperne». Besøkt 03.12.2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]