Hopp til innhold

Asbjørn Langås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asbjørn Langås
Født25. des. 1931Rediger på Wikidata (92 år)
BeskjeftigelseOffentlig tjenesteperson Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Asbjørn Johannes Langås (født 25. desember 1931 i Kongsberg, død 20. januar 2019[1]) var en avdelingsdirektør i Justisdepartementet i avdeling for kriminalomsorg.

Han begynte i Kriminalomsorgen i 1970 og sluttet ved pensjonering i 2001. Han var den første embetsmann i Justisdepartementet uten formell embetseksamen, og den første embetsmann i Kriminalomsorgen uten juridisk utdanning. Han hadde imidlertid lang erfaring fra blant annet Trondheim Kretsfengel og som leder for Nordre Fengselsdistrikt og hadde befalsutdanning (med tjeneste i Tysklandsbrigaden). Han hadde Fulbright-stipend i 1963 og var i Cleveland, Ohio, der han studerte ungdomskriminalitet.

Asbjørn Langås spilte en sentral rolle i kriminalreformene fra og med Inger Louise Valles tiltredelse som statsråd (1973) og frem til sin pensjonering. Han var en pådriver for utviklingen av det norske fengselsvesen i en mer rehabiliterende retning enn det som var den fremherskende fram til 1970-årene. Langås var initiativtaker til oppbygging av fengselsundervisningen.

Mot slutten av sin karriere arbeidet han særlig for å bekjempe tuberkulose blant innsatte i russiske fengsler.

I 2002 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dødsannonse/Våre minnesider - Laagendalsposten og Aftenposten 25. januar 2019
  2. ^ Kongens gull og æresborger i Murmansk - Laagendalsposten, 25. mars 2002


Autoritetsdata