Asbjørn Langås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asbjørn Langås
Født25. des. 1931Rediger på Wikidata (92 år)
BeskjeftigelseOffentlig tjenesteperson Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Asbjørn Johannes Langås (født 25. desember 1931 i Kongsberg, død 20. januar 2019[1]) var en avdelingsdirektør i Justisdepartementet i avdeling for kriminalomsorg.

Han begynte i Kriminalomsorgen i 1970 og sluttet ved pensjonering i 2001. Han var den første embetsmann i Justisdepartementet uten formell embetseksamen, og den første embetsmann i Kriminalomsorgen uten juridisk utdanning. Han hadde imidlertid lang erfaring fra blant annet Trondheim Kretsfengel og som leder for Nordre Fengselsdistrikt og hadde befalsutdanning (med tjeneste i Tysklandsbrigaden). Han hadde Fulbright-stipend i 1963 og var i Cleveland, Ohio, der han studerte ungdomskriminalitet.

Asbjørn Langås spilte en sentral rolle i kriminalreformene fra og med Inger Louise Valles tiltredelse som statsråd (1973) og frem til sin pensjonering. Han var en pådriver for utviklingen av det norske fengselsvesen i en mer rehabiliterende retning enn det som var den fremherskende fram til 1970-årene. Langås var initiativtaker til oppbygging av fengselsundervisningen.

Mot slutten av sin karriere arbeidet han særlig for å bekjempe tuberkulose blant innsatte i russiske fengsler.

I 2002 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dødsannonse/Våre minnesider - Laagendalsposten og Aftenposten 25. januar 2019
  2. ^ Kongens gull og æresborger i Murmansk - Laagendalsposten, 25. mars 2002