Asbjørn Langås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Asbjørn Langås
Født25. desember 1931 (86 år)
Nasjonalitet Norge

Asbjørn Langås (født 25. desember 1931 i Kongsberg) er en tidligere avdelingsdirektør i Justisdepartementet i avdeling for kriminalomsorg.

Han begynte i Kriminalomsorgen i 1970 og sluttet ved pensjonering i 2001. Han var den første embedsmann i Justisdepartementet uten formell embedseksamen, og den første embedsmann i Kriminalomsorgen uten juridisk utdanning. Han hadde imidlertid lang erfaring fra blant annet Trondheim Kretsfengel og som leder for Nordre Fengselsdistrikt, hadde befalsutdanning (med tjeneste i Tysklandsbrigaden). Han hadde Fulbright-stipend i 1963 og var i Cleveland, Ohio, der han studerte ungdomskriminalitet.

Asbjørn Langås spilte en sentral rolle i kriminalreformene fra og med Inger Louise Valles tiltreden som statsråd (1973) og frem til sin pensjonering. Han var en pådriver for utviklingen av det norske fengselsvesen i en mer rehabiliterende retning enn det som var den fremherskende fram til 1970-årene.Langås var initiativtaker til oppbygging av fengselsundervisningen.

Mot slutten av sin karriere egnet han seg meget til bekjempelse av tuberkulose blant innsatte i russiske fengsler.

I 2001 fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kongens gull og æresborger i Murmansk, Laagendalsposten, 25. mars 2002