Arthur Andersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arthur Andersen
Org.formLimited liability partnership
BransjeRegnskapsførsel, Regnskaps-, bokførings- og revisjonsaktiviteter; skatterådgivning, rådgivning
Etablert1913
Opphørt 2002
HovedkontorChicago
LandUSA
Grunnlegger(e)Arthur E. Andersen
Nettstedwww.andersen.com (en)
Kart
Arthur Andersen LLP
41°52′49″N 87°37′44″V

Arthur Andersen LLP var et av verdens største revisjonskonsern frem til 2002. Norsk-amerikaneren Arthur E. Andersen grunnla selskapet i USA i 1913, og bygde opp et fremgangsrikt, internasjonalt nettverk. Foruten revisjon ble det også drevet en omfattende rådgivningsvirksomhet under navnet Andersen Consulting. I 1999 ble denne kjøpt ut av noen av deleierne etter en bitter, intern strid. Andersen Consulting byttet navn i 2001 til Accenture.

Arthur Andersen var sammen med konkurrentene KPMG, Deloitte, Ernst & Young og PwC en av «The Big Five» («De fem store»), en gruppe med store, globale revisjonsselskaper som i dag kalles for «The Big Four» («De fire store»).

I forbindelse med Enron-skandalen i 2002, ble Arthur Andersen anklaget for å hindre rettsforfølgningen (engelsk: obstructing justice) etter påstandene om at ansatte forsøkte å makulere dokumentasjon som var relatert til revisjonsoppdraget i Enron. Nancy Temple, i Andersen juridisk avdeling, og David Duncan, ansvarlig for Enron-regnskapet, ble syndebukkene i denne skandalen, da de hadde gitt ordrene om å makulere dokumentene. Siden det amerikanske finanstilsynet SEC ikke tillater at tidligere dømte forbrytere (selskapet ble ansett som en forbryter) reviderer offentlige selskaper, godtok de å overgi lisenser og rettigheter til å bedrive revisjon under SEC, den 31. august 2002. Dette satte en umiddelbar stopper for selskapets operasjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]