Arteriepinsett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et vanlig grep om arteriepinsetten

Arteriepinsett er en spesiell klemme som brukes ved kirurgiske operasjoner. Instrumentet holdes i to ringer som en vanlig saks. Like ved de runde håndtakene er det mothaker som gjør det mulig å klemme sammen arteriepinsetten slik at den holder seg sammen og holder grepet på det som er festet i pinsettens andre ende. Den er utformet som en smal gripetang med riflede gripeflater.

Arteriepinsett

Det finnes flere utforminger som er relativt like.

  • En peang har lange gripeflater som er rette.
  • Arteriepinsetten har lett krumme gripeflater.
  • Musebit er lik arteriepinsetten, men i mindre utgave.

Ved operasjoner blir mange små blodårer skåret over ved åpningen av operasjonssåret med skalpell. Blødningene blir stoppet ved å klemme den avskårne blodåreenden med en arteriepinsett og la pinsetten stå.

En rett arteriepinsett, kalt peang
Bøyd arteriepinsett og rett peang.

I første fase av operasjonen kan det stå et større antall arteriepinsetter i operasjonssåret. Det knyttes en tråd rundt vevet på enden av arteriepinsetten før pinsetten løsnes og legges vekk. Tråden som brukes består av materiale som løser seg opp i løpet av endel uker.

Arteriepinsetter er nyttige i flere andre sammenhenger når det er ønskelig å gripe små gjenstander i trange omgivelser. Ett eksempel er innen elektronikk og radioteknikk. Arteriepinsetten kan også være et nyttig verktøy ved fluebinding og andre lignende aktiviteter.