Arteriepinsett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Et vanlig grep om arteriepinsetten

Arteriepinsett er en spesiell klemme som brukes ved kirurgiske operasjoner. Instrumentet holdes i to ringer som en vanlig saks. Like ved de runde håndtakene er det mothaker som gjør det mulig å klemme sammen arteriepinsetten slik at den holder seg sammen og holder grepet på det som er festet i pinsettens andre ende. Den er utformet som en smal gripetang med riflede gripeflater.

Arteriepinsett

Det finnes flere utforminger som er relativt like.

  • En peang har lange gripeflater som er rette.
  • Arteriepinsetten har lett krumme gripeflater.
  • Musebit er lik arteriepinsetten men i mindre utgave.

Ved operasjoner blir mange små blodårer skåret over ved åpningen av operasjonssåret med skalpell. Blødningene blir stoppet ved å klemme den avskårne blodåreenden med en arteriepinsett og la pinsetten stå.

En rett arteriepinsett, kalt peang
Bøyd arteriepinsett og rett peang.

Under første fase av operasjonen kan det stå et større antall arteriepinsetter i operasjonssåret. Det knyttes en tråd rundt vevet på enden av arteriepinsetten før pinsetten løsnes og legges vekk. Tråden som brukes består av materiale som løser seg opp i løpet av endel uker.

Arteriepinsetter er nyttige i flere andre sammenhenger når det er ønskelig å gripe små gjenstander i trange omgivelser. Ett eksempel er innen elektronikk og radioteknikk. Arteriepinsetten kan også være et nyttig verktøy ved fluebinding og andre lignende aktiviteter.