Arnold Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arnold Hansen
Født23. februar 1912Rediger på Wikidata
Død1949Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser KrigskorsetRediger på Wikidata
Hansen mottok Krigskorset med sverd, Norges høyeste utmerkelse

Arnold Hansen (født 23. februar 1912, død 1949) var en norsk motstandsmann. Han er kjent for sin innsats i hjemmestyrkene under andre verdenskrig og ble tildelt Krigskorset med sverd, Norges fremste utmerkelse.

Hansen var murerarbeider og bodde i Oppegård. Under okkupasjonen kom han med i motstandsarbeid. Hansen tjenestegjorde som jeger og våpeninstruktør i Milorgs distrikt 13, Oslo og omegn.

Mot slutten av krigen ble Hansen livstruende skadet i en tysk aksjon mot Milorg. Den 4. april 1945 gikk Gestapo til aksjon og arresterte tre mann. Hansen gjorde et utfall mot tyskerne og i kampen som fulgte ble han skutt og alvorlig skadet. Utfallet gjorde det mulig for de to andre Milorg-medlemmene å unnslippe. Hansen ble lammet og havnet på sykehus, men fikk dårlig behandling og tilstanden forverret seg.

I statsråd 16. november 1945 ble Hansen tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats. Forsvarsdepartementet uttalte at «Arnold Hansen har vist et fremrakende[sic] mot og en enestående selvoppofrelse og at han dermed har gjort seg fortjent til vår høieste krigsdekorasjon – Krigskorset m/sverd.»[1] Saken vakte en viss oppmerksomhet, da Hansen regnes som den eneste fra hjemmestyrkene som ble tildelt Krigskorset. Utmerkelsen ble overlevert av Forsvarssjefen, general Otto Ruge, allerede 3. november.[2]

Hansen døde i 1949 etter fire års sykeleie.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Erik Gjems-Onstad (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Grøndahl Dreyer, 1995, s. 149–151.
  2. ^ «Det eneste krigskors til H.S. Arnold Hansen fra D.13 dekorert», Verdens Gang, 5. november 1945, s. 1.
  3. ^ Verdens Gang, 16. februar 1949, s. 8.