Armando Hart Dávalos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Armando Hart Dávalos (født 13. juni 1930) er en cubansk politiker og en leder i det cubanske kommunistpartiet (Partido Comunista de Cuba). Bestefaren var født i Kentucky i USA og emigrerte senere til Cuba.

Under Fulgencio Batista diktatur før revolusjonen i 1959, studerte Hart jus ved Universitetet i Havanna. I denne perioden ble han politisk aktiv og sluttet seg til 26. juli-bevegelsen og deres kamp mot Batista. Mens Fidel Castro, Camilo Cienfuegos og Che Guevara ledet 26. juli-bevegelsens geriljakrig i Cubas fjell og provinser, var Amando Hart en av bevegelsens frontfigurer i byene, dels i Havanna og dels i Santiago de Cuba. I 1958 ble han fengslet [1] og torturert under forhør [2].

Da Batista ble styrtet, ble Hart Cubas første Minister for Revolusjonær Utdannelse. I perioden 1976 – 1999 tjenestegjorde han som Kulturminister og medlem av politbyrået i det cubanske kommunistparti (Partido Comunista de Cuba). Hart var gift med Haydée Santamaría som døde i 1980. Sammen fikk de datteren Celia Hart Santamaria.

I januar 2005 skrev Hart en artikkel om Josef Stalin der han forkastet stalinismens ideer og praksis. På den annen side forsvarte han ideene til Karl Marx, Vladimir Lenin, Fidel Castro og Lev Trotsky [3].

Litteratur[rediger | rediger kilde]