Arley Hall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Arley Hall er en herregård i Arley i Cheshire, omkring seks km sør for Lymm og åtte km nord for Northwich. Herregården er sete for vicomte Ashbrook.

Hagen og deler av huset er åpent for publikum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byggingen startet i 1469, da Piers Warburton flyttet sitt hovedsete fra Warburton til Arley. Den første bygnignen var U-formet, med åpningen av U'en mot sør. På nordsiden lå den store hallen, som var 13,7 x 8 meter. Familiens rom var i vestfløyen, mens tjenerskapets rom, kjøkken og spiskammer var i østfløyen.

Bygningen var i bindingsverk, med en vollgrav rundt. Omkring 1570 ble det lagt til en sørfløy, slik at bygningen dannet et kvadrat med en stor indre gårdsplass.

I det 18. århundre hadde herregården begynt å forfalle, og i 1758 la Peter Warburton til nye murvegger utenpå bindingsverket. Disse ble så dekket med stukk i nyklassisk stil. De gamle, store pipene ble erstattet med mer diskrete piper i veggene.

Strukturproblemene fortsatte, og i det 18. århundre bestemte Rowland Egerton-Warburton seg for å bygge det hele på nytt. Hans intensjon var at huset skulle reflektere at hans arv var gammel, men med moderne materialer. Arkitekten George Latham, som fortsatt var i tyveårene, ble leid inn. Han valgte tudorstil, hvor alle elementer ble hentet fra eksisterende elisabethanske bygninger. Den første fasen av byggingen varte fra 1832 til 1835. De tre eldste fløyene ble da revet. Andre fase, der sørfløyen ble revet, ble utført 18401845. Bygningen fikk moderne rørsystem, og ble hevet opp fra den fuktige leirgrunnen. Kostnaden ble totalt 30 000 pund. Et kapell i gotisk stil ble lagt til nordøst for huset, og ble konsekrert i 1845, og 18561857 bygde George Street et nytt inngangsparti.

I det 20. århundre fant man at deler av sørfasaden var skadet av tørråte, og den ble revet i 1968 sammen med deler av tjenerboligene, kjøkkenet og kontorer. Dette skulle spare kostnader for vedlikehold, men man kom til at det ødela husets arkitektoniske integritet, og de ble erstattet av nybygg i 1987.

Hagen[rediger | rediger kilde]

Det første hageanlegget ble anlagt i 1743 av sir Peter og lady Elizabeth Warburton. Mellom 1840 og 1860 ble dette redesignet av Rowland og Mary Egerton-Warburton, og det er denne formen som stort sett kan sees i dag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]