Arlanda Express

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arlanda Express
Arlanda Express Centralen 2012a 01.jpg
Arlanda Express på Stockholm sentralstasjon
Info
LandSverige Sverige
TypeFlytog
StatusI drift
UtgangsstasjonStockholm sentralstasjon
EndestasjonArlanda lufthavn
Antall stasjoner3
Drift
Åpnet1999
EierA-train AB
Operatør(er)A-train AB
Type trafikkPersontrafikk
MaterielltyperX3
Teknisk
Kjørestrøm15 kV 16⅔ Hz
Sporvidde1435 mm (normalspor)
Lengde19 km
Lengde dobbeltsporhele strekningen
Høyeste hastighet200 km/t
Største stigning120 0/00
Tunneler1, på Arlanda

Arlanda Express er det produktnavnet som A-Train AB benytter for tog på strekningen mellom Stockholm sentralstasjon og Arlanda lufthavn. Toget benytter sporene til Ostkustbanan og Arlandabanan uten mellomliggende stopp. Forbindelsen åpnet 24. november 1999. Reisetiden mellom Stockholm sentralstasjon og Arlanda, og omvendt, er vanligvis 20 minutter, men kan i rushtiden være lenger. Ved trafikktopper går toget hvert 10. minutt, ellers hvert 15. minutt.

Stasjoner[rediger | rediger kilde]

Ved ankomst til flyplassen fra Stockholm sentrum, stanser Arlanda Express først ved stasjonen Arlanda Södra, som betjener terminalene 2-4, deretter fortsetter toget til endestasjonen Arlanda Norra, som betjener terminal 5 og hotell- og butikkområdet Sky City. Avstanden mellom disse to stasjonene er rundt 400 meter, blant den korteste på noen toglinjer i Sverige.

Arlanda Express og dens stasjoner er på Arlanda adskilt fra de gjennomgående sporene som er bygget for fjerntogene til for eksempel SJ, som har stasjonen Arlanda Central som nås fra Sky City.

Stockholm C trafikkerer Arlanda Express spor 1-2 ved Vasaplan, rundt 100 meter nord for Centralhallen.

Materiell[rediger | rediger kilde]

Togene på Arlanda Express er 4-vogns el-togsett med permanent sammenkoblede vogner. Toget har i alt 190 sitteplasser, med rundt 48 sitteplasser i hver vogn. Toget har ikke inndeling i flere klasser, og siden det er et flytog, er det satt av ekstra plass til bagasje.

Arlanda Express er den første togtypen i Sverige med innstigning på samme nivå som plattformene i hele togets lengde, noe som gjør det enklere for rullestolbrukere, barnevogner etc., og dette reduserer oppholdstiden ved stasjonene.

Etter mer enn ti års drift ble det i juli 2010 satt inn det første ombyggede togsettet, kalt Framtidståget, hvor interiøret var modernisert med nye seter og setetrekk.[1]

Hvert togsett har i alt 16 aksler og drives av 8 asynkronmotorer. Boggiene er fransk konstruksjon med akselavstand på 256 cm og hjuldiameter på 92 cm. Løpeboggiene har tre skivebremser per hjulaksel. Den primære fjæringen er en kombinasjon av spiralfjærer og hydrauliske støtdempere, mens sekundærfjæringen består av luft mellom boggi og vognkasser, noe som er en vanlig teknisk løsning på moderne tog. Motorboggiene har el-bremser, som ved bremsing fører strømmen tilbake til kjøreledningene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]