Arkivdokument

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et arkivdokument er et dokument som en arkivskaper har mottatt eller produsert som en del av sin virksomhet. Det er likegyldig hvilket format dokumentet er på, det kan like gjerne være et tradisjonelt papirdokument som et filmopptak, et elektronisk dokument, uttrekk av en database, en mikrofilm eller en MP3-fil. Det avgjørende for om det er et arkivdokument eller ikke er om det har betydning for arkivskaperen og at det ikke er holdt utenfor dennes arkiv (vært gjenstand for arkivbegrensning).

For at en arkivskaper skal vurdere et dokument som et arkivdokument vil det vanligvis oppfylle minst et av følgende kriterier:

  • Det dokumenterer egne handlinger
  • Det dokumentere egne rettigheter
  • Det dokumenterer andres rettigheter
  • Det er et dokument av historisk verdi

Hva som regnes som arkivdokument vil være ulikt fra arkivskaper til arkivskaper. Eksempelvis er Noark-5 et arkivdokument for Riksarkivet fordi de hadde ansvaret for å utarbeide den. For Finansdepartementet vil Noark-5 være til informasjon og muligens et arbeidsredskap. Likeledes vil arkivdokumenter hos en som driver med kursvirksomhet bestå av bl.a. kursinvitasjoner, mens de som mottar invitasjonene oftest vil kaste dem etter en tid.

Arkivdokumenter i en virksomhet er relatert til oppgavene virksomheten har eller ønsker å ha og til driften av selve virksomheten.