Argentinas fotballforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
AFA
Asociación del Fútbol Argentino
AFA
Stiftet21. februar 1893
Medlem av FIFA1912
Medlem av CONMEBOL1916
PresidentJulio Grondona
StadionFlere arenaer

Argentinas fotballforbund (spansk: Asociación del Fútbol Argentino (AFA)) er det styrende organ for fotball i Argentina. Forbundet organiserer den profesjonelle argentinske fotballigaen og Argentinas herrelandslag. Forbundet er basert i Buenos Aires. Det organiserer også amatørligaer for kvinner og aldersbestemte klasser, samt futsal og lokale ligaer, og også Argentinas kvinnelandslag. Forbundets nåværende president er Julio Grondona, som har innehatt vervet siden 1979.

Historie[rediger | rediger kilde]

Forbundet ble grunnlagt 21. februar 1893, og er dermed det eldste fotballforbundet i Sør-Amerika og et av de eldste utenfor Europa. Ved grunnleggelsen hadde forbundet det engelske navnet Argentine Association Football League (Den argentinske fotballiga), som i 1903 ble endret til Argentine Football Association (Argentinas fotballforbund), og oversatt til det spanske Asociación Argentina de Football i 1912. I 1912 ble forbundet medlem av FIFA, og i 1916 medlem i CONMEBOL.

En parallell organisasjon, kalt Federación Argentina de Football (Argentinas fotballføderasjon) ble grunnlagt i 1912, men ble i 1926 slått sammen med Asociación Argentina de Football, sammen med forbundet Asociacion Amateurs de Football (Amatørfotballforbundet), som ble grunnlagt i 1919. Det nye forbundet som ble til ved sammenslåingen av de tre forbundene ble kalt Asociación Amateur de Argentina de Football (Argentinas Amatørfotballforbund), men med profesjonaliseringen av sporten i 1931 ble navnet endret til Asociación de Football Amateur y Profesionales (Fotballforbundet for amatører og profesjonelle). Den første runden i det første profesjonelle mesterskapet ble spilt 31. mai 1931.[1]

Den 3. november 1934 ble Liga Argentina de Football (Argentinas fotballiga), som ble grunnlagt i 1931, slått sammen med Asociación de Football Amateur y Profesionales, til det som ennå i dag kalles Asociación de Fútbol Argentino (Forbundet for fotball i Argentina).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Diario Ole - "Bodas de Brillante"». Arkivert fra originalen 10. mars 2007. Besøkt 29. juni 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]