Anuradhapura

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anuradhapura
   UNESCOs verdensarv   
LandSri Lankas flagg Sri Lanka
StedNorth Central Province
Innskrevet1982
Kriterium II, III OG VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
ReferanseUNESCO nr. [1]
Anuradhapura ligger i Sri Lanka
Anuradhapura
Anuradhapura (Sri Lanka)

Anuradhapura (singalesisk අනුරාධපුර, tamilsk அனுராதபுரம்) er en av de forhistoriske hovedstedene på Sri Lanka, berømt for sine vel bevarte ruiner av forhistorisk lankesisk sivilisasjon. Anuradhapura er 205 km nord for dagens hovedstad Colombo.

Byen ble grunnlagt i det 4. århundre f.Kr. og var hovedstaden i kongedømmet Anuradhapura inntil begynnelsen av 1000-tallet e.Kr, den ble gradvis forlatt etter en invasjon i 993. I denne lange tidsperioden var Anuradhapura et av Asias mest stabile senter for politisk makt og urban livsførsel.

Denne hellige byen ble etablert rundt en avlegger av 'opplysningens tre', Buddhas fikentre, brakt hit i det 3. århundre f.Kr. av Sanghamitta, grunnleggeren av en orden av buddhistiske nonner. Anuradhapura var det første stedet buddhismen ble etablert på Sri Lanka, noe som feires med en stor religiøs fest i juni (Poson poya).

Det var tallrike palasser, klostre og stupaer (pagoder) gjorde Anuradhapura til en praktfull og storslått by. Mange av byggverkene hadde enorme dimensjoner; Jetavanarama-stupaen er for eksempel 152 meter høy ( den var den tredje høyeste bygningen i verden da den ble bygget i det 3. århundre f.Kr., kun overgått av Giza-pyramidene). Her finner man også Kuttam Pokuna. Det er to bassenger som regnes som en av de viktigste prestasjonene innen hydrologisk ingeniørfag og fremragende arkitektoniske og kunstneriske kreasjoner fra de gamle singaleserne.

Grunnlaget for byens økonomi var store kunstige sjøer (tanks), som gjorde det mulig å drive et intensivt jordbruk.

Anuradhapura var en ceylonisk politisk og religiøs hovedstad som blomstret i 1300 år, før den ble forlatt. Gjemt bort i tett jungel i mange år, først i 1820-årene gjenoppdaget britene ruinene og i 1890 ble utgravninger påbegynt. Byens palasser, klostre og monumenter er nå tilgjengelige igjen.

Det har blitt foretatt betydelige utgravinger og ruinene av byen står på UNESCOs verdensarvliste.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Centre, UNESCO World Heritage. «Sacred City of Anuradhapura». UNESCO World Heritage Centre (engelsk). Besøkt 12. april 2021. 
  2. ^ Haugan, Siv (2. januar 2019). «Anuradhapura». Store norske leksikon. Besøkt 12. april 2021.