Antonius og Kleopatra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Antonius og Kleopatra
orig. Antony and Cleopatra
TekstWilliam Shakespeare
SprogEngelsk
Tilblivelse1606
GenreSkuespill
Annen informasjon
Tittelbladet av Antonius og Kleopatra fra Første folio av Shakespeares stykker, utgitt i 1623

Antonius og Kleopatra (engelsk tittel: Antony and Cleopatra) er en tragedie av William Shakespeare. Dramaet ble første gang trykket i Første folio av 1623, men ble antagelig skrevet i tiden 1606-1607.

Handlingen er basert på Thomas Norths oversettelse av Plutarks Parallelle liv (gresk: Βίοι Παράλληλοι; Bíoi Parállēloi), og stykket følger forholdet mellom Kleopatra, dronning av Egypt, og Marcus Antonius, romersk hærfører og statsleder, fra tiden med hvor den romerske republikk gjorde opprør mot det andre triumvirat og fram til Kleopatras selvmord under den romerske republikkens siste krig. De fremste figurer er Octavianus, en av Antonius' medsammensvorne i triumviratet og den framtidige keiser av Roma. Tragedien er romersk stykke preget av raske, panoramiske skifter i geografiske steder, og i register ved at det veksler mellom den sensuelle, fantasirike byen Alexandria i Egypt og den mer pragmatiske, strenge byen Roma.

Rollen som Kleopatra i dette stykket er vurdert som et av de mest komplekse kvinnelige roller i Shakespeares verker.[1] Hun er jevnlig forfengelig og teatralsk, provoserer et publikum nesten til forakt; men på samme tid har Shakespeares anstrengelser innhyllet både henne og Antonius med tragisk storhet. Disse selvmotsigende trekkene har ført til berømte todelt kritiske vurderinger.[2]

Sjanger[rediger | rediger kilde]

Det er vanskelig å plassere Antonius og Kleopatra i en bestemt, avgrenset sjanger. Det kan bli klassifisert som et historisk dram (skjønt det overholder ikke helt og holdent en historisk redegjørelse), tragedie (skjønt ikke fullstendig i henhold til de aristoteliske begreper), komedie og romanse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Neill, Michael, red. (1994): Antony and Cleopatra. Oxford: Oxford University Press, s. 45
  2. ^ Bevington, David, red. (1990): Antony and Cleopatra. Cambridge: Cambridge University Press, ISBN 0521848334; s. 12–14

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]