Antonio Salazar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se artikkel António de Oliveira Salazar for portugisisk statsminister med samme navn
Antonio Salazar
Født19. århundreRediger på Wikidata
Død12. jan. 1897Rediger på Wikidata
ManilaRediger på Wikidata

Antonio Salazar (henrettet 12. januar 1897 i Manila, Filippinene) var en av 13 filippinere som ble henrettet av spanjolene på Bagumbayan-feltet i Manila under den filippinske revolusjon.

Antonio Salazar var innehaver av Bazar El Cisne Calle Carriedo i Manila. Han ble henrettet fordi han hadde solgt et lite trykkeri til to Katipuneros fra Australia som hadde betalt de 400 peso det kostet med penger vunnet i det nasjonale lotteri. Dette trykkeriet var blitt bragt til Andres Bonifacios hus. Det viste seg at det var for få bokstavtyper, særlig vokaler. Jacinto måtte kjøpe bokstavene i, u, w, o, k og h fra Isabelo de los Reyes for 20 peso, og andre bokstaver ble stjålet fra avisen Diario de Manila av Katipuneros som arbeidet der. Pressen ble brukt for produksjon av medlemskort og pamfletter.

De 13 filippinerne som ble henrettet omtales som Trece Martires de Bagumbayan, og gruppen bestod av Numeriano Adriano, Geronimo Medina, José Dizon, Domingo T. Franco, Eustacio Mañalak, Benedicto Nijaga, Ramon Padilla, Braulio Rivera, Francisco L. Roxas, Faustino Villaruel, Moises E. Salvador, Luis Enciso Villareal og Antonio Salazar.