Anton Hauge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anton Hauge
Født29. august 1933Rediger på Wikidata (87 år)
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Utmerkelser Prisen for god forskningsformidling ved Universitetet i Oslo (1999)Rediger på Wikidata

Anton Hauge (født 29. august 1933) er professor emeritus i fysiologi ved Universitetet i Oslo. Han er utdannet lege ved samme universitet og har arbeidet som forsker og lærer ved Fysiologisk institutt og ved San Francisco Medical Center, University of California. Han har også vært anestesilege ved Ullevål sykehus.

Hauge har fått Universitetets årspris på kr. 200 000,- for fremragende forskningsformidling i 1999 og H.M. Kongens gullmedalje i 1980 (sammen med Gunnar Nicolaysen)[1] for sin forskning i sirkulasjons- og respirasjonsfysiologi. Han fikk Astraprisen for sitt arbeid med å initiere forskningssamarbeid mellom fysiologer og anestesileger i 1970-årene.

Hauges forskning omfatter mange temaer: forandringer i blodkoagulasjon ved infeksjoner, hjertemuskulaturens metabolisme under forhold med varierende oksygentilførsel, reguleringsmekanismer i lungesirkulasjonen, de perifere kjemoreceptorers tilpasning til lavt oksygentrykk (samarbeid med professor Gnaiger i Innsbruck) o.a.

Han har vært en flittig skribent. I fem år var han fast spaltist i Aftenposten, og han har vært medredaktør i Kunnskapsforlagets Store medisinske leksikon. Hauge var radiokåsør i 1980-årene. Han har deltatt i tre ekspedisjoner i regnskogen i Syd-Amerika og blant annet skrevet artikler om regnskogsøkologi, og mer enn hundre bokanmeldelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]