Antivekst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Antivekst (engelsk: degrowth, fransk: décroissance) er et begrep som brukes for både en politisk, økonomisk og sosial bevegelse samt et sett med teorier som kritiserer paradigmet[klargjør] for økonomisk vekst.[1] Det kan beskrives som et omfattende rammeverk som er basert på kritikk av det vekstsentrerte økonomiske systemet vi lever i. Antivekst er basert på ideer fra et mangfold av tankerekker som politisk økologi, økologisk økonomi, feministisk politisk økologi og miljørettferdighet, og påpeker den sosiale og økologiske skaden forårsaket av jakten på uendelig vekst og vestlige "utviklings"-imperativer.  Antivekst understreker behovet for å redusere globalt forbruk og produksjon (sosial metabolisme) og tar til orde for et sosialt rettferdig og økologisk bærekraftig samfunn med sosial og miljømessig velvære som erstatter BNP som indikator på velstand. Derfor, selv om BNP sannsynligvis vil krympe i et "antivekst-samfunn", dvs. et samfunn der målene for antivekst-bevegelsen er oppnådd, er ikke dette det primære målet for antivekst. Selv om synspunktet ikke støttes av betydelige kvantitative bevis, er hovedargumentet til forkjempere for antivekst at en uendelig utvidelse av økonomien er fundamentalt i strid med endelige planetariske grenser.

Antivekst fremhever viktigheten av autonomi, omsorgsarbeid, selvorganisering, fellesskap, fellesskap, åpen lokalisme, arbeidsdeling, lykke og samvær.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kallis, Giorgos; Kostakis, Vasilis; Lange, Steffen; Muraca, Barbara; Paulson, Susan; Schmelzer, Matthias (17. oktober 2018). «Research On Degrowth». Annual Review of Environment and Resources. 1 (engelsk). 43: 291–316. ISSN 1543-5938. doi:10.1146/annurev-environ-102017-025941. Besøkt 20. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]