Antiretrovirale medisiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Antiretrovirale medisiner eller ARV er medisiner som kan bremse formeringen av hiv-viruset i blodet, slik at utviklingen av aids kan holdes i sjakk og immunforsvaret ikke svekkes så raskt. Virkningene av sykdommen kan dermed stoppes, eller utsettes i mange år. I den rike delen av verden får hiv/aids-pasienter de mest moderne og svært dyre ARV-medisiner, med betydelig større effekt og mindre alvorlige bivirkninger enn de medisinene som det er økonomisk mulig å få tilgang til for det store flertallet av verdens mange millioner aids-pasienter. Organisasjonen Leger uten grenser har stått sentralt i kampen for å påvirke internasjonal legemiddelindustri til å akseptere produksjon av gode og billige kopi-preparater for pasienter i fattige land.

ARV-behandlingen starter nå ved påvisning av hiv-viruset. Behandlingen varer livet ut. Så langt er det ikke utviklet medisiner eller behandlingsmetoder som helbreder hiv.

HAART (også ofte omtalt som ART) er forkortelse for Highly Active Antiretroviral Therapy og er fellesbetegnelse for en aggressiv og banebrytende kombinasjonsbehandling av minst 3 ulike klasser antiretrovirale medisiner mot hiv som ble introdusert i 1996.[1] HAART eliminerer ikke hivviruset fra kroppen, men hindrer dets evne til å reprodusere seg og dermed fremkalle dødelig sykdom (aids). Takket være HAART kan mengden hivvirus i blodet reduseres til et så lavt antall at det ikke lenger er målbart, og den hivsmittede er dermed heller i realiteten ikke smitteførende. Takket være HAART kan hivsmittede som mottar behandling i dag leve symptomfritt og med forventet normal livslengde med viruset i kroppen.

Et vanlig HAART-behandlingsregime kombinerer tre eller flere ulike legemidler, som to nukleoside revers transkriptase-hemmere (NRTI) og en protease-hemmer (PI), to NRTI og en non-nukleosid reverse transkriptase-hemmer (NNRTI) og/eller andre slike kombinasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]