Trường Sơn-fjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pù-Mát-nasjonalpark i den vietnameiske delen av Trường Sơn-fjellene

Trường Sơn-fjellene, også kalt Den annamitiske fjellkjeden er en rundt 1 100 km lang fjellkjede i det vestlige Indokina og går gjennom Laos og Vietnam. I Vietnam kalles fjellene Dãy Trường Sơn og i Laos Phou Luang.

Fjellkjeden løper parallelt med kysten mot Sørkinahavet og skiller Mekong-bassenget fra havet. Fjellkjedens østlige siden reiser seg bratt opp fra slettelandet og fører en rekke små og store elver.

Det høyeste fjellet ligger i Laos og er Phu Bia med 2 820 moh. På den vietnamesiske siden er den høyeste toppen 2 711 moh og heter Phu Xai Lai Leng og ligger i kjedens nordlige del. I den nsørlige delen er den høyeste toppen fjellet Ngọc Linh med sine 2 589 moh.

Laos ligger hovedsakelig på fjellenes vestside med provinsene Houaphan og Xieng Khouang, mens Vietnam ligger hovedsakelig på østsiden med provinsene Houaphan og Xieng Khouang.

Trường Sơn-fjellene har et rikt dyreliv, med blant andre den antilopelignende Saola-oksen, den bisonlignende Gaur, Indokinatiger og Truong Son muntjak.

Under Vietnamkrigen gikk den viktige forsyningslinjen Ho Chi Minh-stien gjennom området og denne hadde av den grunn blant andre det vietnamisiske navnet Đường Trường Sơn («Trường Sơn-veien»).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]