Anikita Repnin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anikita Repnin
Repnin anikita.jpg
Født 1668
Moskva
Død 14. juli 1726
Riga
Far Q4393454
Barn Vassili Repnine
Nasjonalitet Russland
Utmerkelser Ridder av Sankt Alexander Nevskij-ordnen, Den hvite ørns orden

Anikita Repnin (født 12. august 1668, død 3. juli 1726 i Riga) var en russisk adelsmann og general. Han utmerket seg under den store nordiske krig og inntok Riga i 1710.

Han kom fra en kjent russisk adelsfamilie og var en nær medarbeider av Peter den store, som han også hadde vokst opp sammen med. Da Sofia Aleksejevna ble satt inn som regent i 1689, fulgte han Peter til klosteret Troitse-Sergijeva Lavra, og dro deretter selv til Azov for å slutte seg til kampene i den russisk-tyrkiske krig (1686-1700). I løpet av disse kampene ble han forfremmet til general.

Deretter deltok han aktivt i kampene i den store nordiske krig, og var med på å tape for Karl XII i slaget ved Golovtsjin, noe som førte til en midlertidig degradering, men gjenopprettet sin posisjon etter den rollen han spilte i seieren i slaget ved Lesnaja. Under slaget ved Poltava hadde han kommandoen over sentrum, og ble deretter overført til området ved Østersjøen.

Han var deretter guvernør for det russiske Guvernementet Livland i perioden 17191726,.[1] Han etterfulgte Aleksandr Danilovitsj Mensjikov som krigsminister da Mensjokov falt i unåde og Katarina I gjorde ham til feltmarskalk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A ja O Taskuteatmik Eesti, utgitt av forlaget Eesti Entsüklopeediakirjastus, Tallinn 2007, side 127.