Angel of the North

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
KunstnerAntony Gormley[1]
Fysiske mål
Bredde54 m
Høyde20 m
Geografisk plassering
LandStorbritannia
Kart
Angel of the North
54°54′51″N 1°35′22″V

Angel of the North er en moderne skulptur av Antony Gormley, lokalisert i Gateshead i grevskapet Tyne and Wear i England. Fullført i 1998, antas det å være den største skulpturen av en engel i verden og blir sett av anslagsvis 33 millioner mennesker hvert år på grunn av dens nærhet til A1- og A167-veiene og East Coast Main Line.[2][3] Utformingen av engelen, som mange av Gormleys verk, er basert på Gormleys egen kropp. Materialet COR-TEN forvitringsstål gir skulpturen sin karakteristiske rustne, oksiderte farge. Den er 20 meter høy med et vingespenn på 54 meter; større enn et Boeing 757-fly. De vertikale ribbeina på kroppen og vingene fungerer som et ytre skjelett som leder motgående vind til skulpturens fundament, slik at den tåler vindhastigheter på over 160 km/t.

Skulpturen ble bestilt og levert av Gateshead Council som henvendte seg til Gormley for å være skulptøren. Selv om Gormley i utgangspunktet var motvillig, gikk han med på å påta seg prosjektet etter å ha besøkt og blitt inspirert av det foreslåtte stedet for skulpturen, en tidligere kullgruve med utsikt over den varierte topografien til Tyne and Wear Lowlands National Character Area.

Hartlepool Steel Fabrications var ansvarlige for produksjon og montering av den 208 tonn tunge skulpturen. Den 14. februar 1998 ble engelen fraktet til installasjonsstedet og reist neste dag. Prosjektet møtte motstand under utformingen og konstruksjonen, men er nå allment anerkjent som et ikonisk eksempel på offentlig kunst og et symbol på Gateshead og Nordøst-regionen.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Make Lists, Not War, beckchris.wordpress.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «The history of the Angel of the North». Gateshead Council. Besøkt 24. november 2011. 
  3. ^ Nicholson 2018, s. 352.